Milan Chovanec belügyminiszter a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy a segítséget a szlovén kormány kérte Prágától, és a cseh rendőrök a szlovén-horvát határon teljesítenek majd szolgálatot szlovén parancsnokság alatt. A cseh rendőrök egy héten belül elutaznak Szlovéniába, és karácsony előtt térnek vissza Csehországba. A misszió költségei mintegy 3,5 millió koronát tesznek ki.
A Szlovéniába utazó rendőröket azok közül választják ki, akik korábban a magyarországi bevetésre jelentkeztek. A múlt héten – magyar kérésre – ötven cseh rendőr utazott Magyarországra, ők a szerb határon teljesítenek szolgálatot. A magyarországi rendőri misszió költségei a prágai közlés szerint mintegy 10 millió koronára rúgnak.
A cseh kormány azt tervezi, hogy a szlovén kérésnek eleget téve katonákat is küld Szlovéniába. Miután Magyarország lezárta zöldhatárát Szerbiával, a menekültek Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak meg eljutni Nyugat-Európába, ami mindkét országnak komoly problémákat okoz.
Csehországot a migrációs hullám eddig elkerülte. Ennek ellenére az év első kilenc hónapjában mintegy 7000 illegális menekültet vettek őrizetbe a hatóságok, ami a tavalyi egész évi szám duplája. A menekültek, miután a csehek szabadon engedik őket, egy-két kivétellel azonnal Németországba utaznak. A belügyminisztérium kimutatása szerint Csehországban eddig csak néhányan kértek menekültstátust.
(MTI)