Reggel még csak néhány százan sátoroztak és várakoztak Horgoson, délelőtt azonban további csoportokat szállítottak ide a dél-szerbiai Presevóból, valamint Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkező autóbuszok.
A magyar hatóságok arabul többször is tájékoztatták a migránsokat – beszámolóik szerint – arról, hogy hiába várakoznak, nem engedik őket be, menjenek a másik horgosi átkelő felé, ott bejuthatnak Magyarországra. A szerb rendőrök viszont visszaterelték a határátkelőre azokat, akik az autópálya felé indulva megpróbáltak átmenni a másik átkelőre.
A migránsok között voltak szervezők, akik többeket arról próbáltak meggyőzni, hogy induljanak el Horvátország irányába. Egy ilyen szervező az MTI tudósítójának azt mondta, Horvátországon és Olaszországon keresztül is el lehet érni a kívánt célországokat, ha Horgoson nem tudnak átjutni, akkor érdemes lehet arra indulni. A többség azonban egyelőre kivár, arra számít, hogy a magyar hatóságok mégis megnyitják a Horgos 2 átkelőt, és átengedik azokat, akik már órák óta várakoznak.
A szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba az éjszaka folyamán a nem hivatalos adatok szerint körülbelül háromezren érkeztek, egyelőre nem lehet tudni, hogy ők a magyar határ felé indultak-e vagy már valamilyen alternatív útvonalat választottak.
(MTI)