A frakcióülésen számos képviselő sürgette a határok alaposabb és keményebb védelmét.
Németország nem kapitulálhat, “nem lobogtathatjuk a fehér zászlót” – hangoztatta a CDU egyik belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Clemens Binninger. A frakcióvezetés becslése szerint a 310 fős képviselőcsoport nagyjából ötöde osztja ezt az álláspontot.
Többen azt mondták, hogy az Ausztriából érkező menedékkérőktől meg kell tagadni a belépést. Ez a nézet hosszabb ideje jelen van a konzervatívok körében, az így vélekedők arra hivatkoznak, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások alapján Németország nem illetékes az Ausztriából átkelő menedékkérők ügyében.
Angela Merkel határozottan elutasította a felvetést. A balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi államban súlyos következményekhez vezetne, ha Németország elkezdené visszafordítani a menekülteket – figyelmeztetett a kancellár.
Rámutatott, hogy ha Németország megtagadná a belépést a menekültektől, Ausztriának és Magyarországnak is ezt kellene tennie, holott az EU még csak most kezdett hozzá az útvonal megelőző szakaszán fekvő – EU-n kívüli -országok, Szerbia és Macedónia stabilizálásához.
A menekültválság megoldásának lehetőségeit Németországon és Európán túl is kutatni kell, és a menedékkérők számának csökkentéséhez cselekedni kel az Európai Unió határain kívül is – hangsúlyozta Angela Merkel.
Elmondta, hogy a hét végi törökországi tárgyalásain arra törekszik majd, hogy kevesebb menekült induljon el Törökországból az EU-felé. Azt azonban nem lehet tudni előre, hogy ezt mennyi idő alatt lehet elérni.
Thomas De Maiziere belügyminiszter a frakcióülésen kiemelte: gyengítené a kormány tárgyalási pozícióját, ha Németország megjelölné, hogy hol húzódik menekültügyi befogadóképességének felső határa
Az Angela Merkel vezette CDU és a szövetségi kormány menekültpolitikáját hetekig élesen bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette bajor testvérpárt, a CSU közös Bundestag-frakciója több órás vitát tartott a menekültválságról.
A képviselőcsoport egységesen kiállt a menekültügyi rendszer reformja mellett. Az átalakításokról szóló kormányzati előterjesztésekről csütörtökön szavaz a Bundestag.
Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn bejelentette, hogy Angela Merkel vasárnap Törökországban tárgyal Ahmet Davutoglu kormányfővel és Recep Tayyip Erdogan államfővel.
A kormányszóvivő bejelentése szerint a találkozók helyszíne Ankara. Kedden Steffen Seibert pontosította közlését, e szerint a megbeszéléseket nem Ankarában, hanem Isztambulban tartják.
(MTI)