A német diplomácia vezetője kiemelte, hogy az osztrák koalíciós pártok vezetői majd csak szerdán tanácskoznak a menekültválságról, és nem lehet előre látni, hogy milyen döntéseket hoznak.
Ezért nem is lehet megmondani, hogy Németország tesz-e majd olyan intézkedéseket, mint Ausztria – fejtette ki Steinmeier egy sajtóbeszélgetésen.
Ugyanakkor a Süddeutsche Zeitung című német lap keddi beszámolója szerint egy német-osztrák szakértői csoport vizsgálja, hogy miként lehetne erősíteni a határellenőrzést a horvát, a szlovén és az osztrák határon, ha Görögországban nem javul a menekülthullám kezelése, de pontos tervek még nincsenek, és Bécs nem kért konkrét támogatást Berlintől.
Frank-Walter Steinmeier a beszélgetésen elmondta, hogy a menekültválságot csak egymást kiegészítő “nemzeti, európai, bilaterális és külpolitikai” intézkedések sorával lehet megoldani. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a koalíciós társ jobboldali CDU/CSU pártszövetség belső vitáira utalva hozzátette, hogy kitartásra van szükség, és nem csak a következő pártkongresszusig vagy tartományi választásig, hanem “legalább a következő két-három évre”.
A német külügyminiszter hangsúlyozta: a menekültválság “megoldása nem a határok lezárása, ezt garantálom”.
A válságot formáló folyamatok dinamikája túl erős ahhoz, hogy valamilyen egyszeri intézkedéssel feltartóztatható legyen a menekülthullám, és a politikusoknak a viták helyett éppen az lenne a dolguk, hogy ezt megmagyarázzák az embereknek – mondta Frank-Walter Steinmeier.
(MTI)