A határrendészek hőérzékelő kamerával észleltek kedd este egy 25 emberből álló csoportot, amint a Nagycsanád-Kiszombor határátkelőhely közelében román területen Magyarország felé tart. A hatóságok a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) irányításával elfogták a csoportot, őrizetbe vették az illegális bevándorlókat vezető szerb embercsempészt, és három, szintén szerb állampolgárságú társát.
A határrendészet közlése szerint az embercsempészcsoport egyik tagját Temesváron, két tagját pedig a nagycsanádi határátkelőnél vették őrizetbe. Mind a magukat szíriaiaknak valló illegális bevándorlókat, mind segítőiket a határrendészet temesvári központjába szállították.
A DIICOT közleménye szerint már augusztus óta figyelték az embercsempészeket, akik segítségével akkor egy 28 tagú migránscsoport jutott Romániába. Az ügyészség szerint a csempészek pontos eligazítást adtak a csoportnak arról, hogy hol, mikor és hogyan juthatnak át a szerb-román zöldhatáron. A határ térségében magukra hagyták, majd Romániában újra összegyűjtötték a klienseiket. Ugyanezzel az eljárással próbálták őket átjuttatni a román-magyar határon is.
Az illegális bevándorlók személyenként 4500-5500 euró (1,4-1,7 millió forint) közötti összeget fizettek az embercsempészek szolgáltatásaiért – áll a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség közleményében.
(MTI)