A szóvivő szerint bármilyen nehéz is átjutni a határon, bármilyen mostohák is a körülmények, a migránsokat semmi sem fogja megakadályozni abban, hogy a jobb élet reményében útra keljenek. Az időjárás csak annyiban befolyásolja őket, hogy esőzés esetén kisebb csoportokban, illetve ritkábban próbálnak meg bejutni az országba, amint javul az idő, megnő az illegális határátlépési kísérletek száma is.
A szerb katonaság és a rendőrség július 22-én kezdett közös járőrözésbe a Macedóniával és a Bulgáriával közös határszakaszon, azóta több mint 12 ezer belépési kísérletet akadályoztak meg, és 61 embercsempészt fogtak el. Míg korábban Macedóniából próbálkoztak többen, az utóbbi két hétben a bolgár határszakaszon nőtt meg a nyomás – magyarázta Jovan Krivokapic.
A szóvivő kiemelte, hogy míg a migránsok békések, és ha járőrt látnak, inkább visszafordulnak, addig az embercsempészek egyre agresszívebbé váltak az utóbbi időben a gyors pénzkereseti lehetőség miatt. Magyarázata szerint a csempészek gyakran a járőrök ellen fordulnak, például igyekeznek járművüket leszorítani az útról, hogy tovább tudjanak menni.
Az úgynevezett balkáni migránsútvonal márciusi hivatalos lezárása óta egyre több illegális bevándorló veszi igénybe embercsempészek segítségét. A migránsoktól a csempészek fejenként 800-1300 eurót kérnek, egy szállítmányba pedig 15-16 embert zsúfolnak be.
Szerbiában mintegy 6500 migráns tartózkodik, 55 százalékuk nő és gyerek, legtöbbjük Afganisztánból érkezett.
(MTI)