Egyetértettünk abban, hogy a bevándorlás az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása és abban, hogy ezt a kihívást csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük Európa külső határait – mondta.
Szijjártó Péter Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és Daniel Mitov külügyminiszterrel tárgyalt ebben a kérdésben.
A magyar diplomácia vezetője szerint az európai vezetőktől az elmúlt hetekben, hónapokban minden nap lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, amelyek szerint a migránsválság az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása, és hogy ezt csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük a kontinens küldő határait.
“Úgy látom, hogy ebben a tekintetben szánalmas kirakatpolitikát folytat az unió, mert a nyilatkozatok ellenére nem hogy aznap, de másnap sem történt semmi” – szögezte le.
Márpedig a bevándorlási hullám egyre csak erősödni fog. Ez világosan látszik, hiszen egyik válságrégióban sem történtek lépések a megoldás irányába, a déli-délkeleti szomszédságunkban zajlóvalamennyi válság súlyosbodik, és ez egyelőre csak növelni fogja a bevándorlási nyomást Európán. “Jelenleg védtelenek vagyunk délről, mert Görögország nem hajlandó részt vállalni a schengeni kötelezettségek teljesítéséből. Ezért minden eddiginél közelebb kerültünk ahhoz, hogy Európának egy macedón-bolgár védvonal jelentse a védelmet dél felől” – mondta.
A védvonal létrejötte azt támasztja alá, hogy Bulgária érett és felkészült a schengeni tagságra. Ebben az rendkívül válságos időszakban ugyanis bebizonyította, hogy meg tudja védeni a határait. Az európai uniónak pedig – amikor döntéseket hoz pénzügyi forrásokról – ezt kell figyelembe vennie – tette hozzá.
“Ezért Magyarország támogatja és haladéktalanul kezdeményezi, hogy Bulgária minél előbb kapjon felvételt a schengeni övezetbe” – mondta Szijjártó Péter.
A bevándorlók jelenlegi útvonalát figyelve a bevándorlási hullám megállításában jelenleg Bulgáriának és Macedóniának jut szerep. Amellett, hogy Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniával egy olyan megállapodást kell kötnie az Európai Uniónak, amelynek keretében utóbbi alapvetően pénzügyi és technikai támogatást biztosít az országnak a határvédelemre. Néhány ország már most is ad támogatást Macedóniának, köztük Magyarország, amely mintegy 30 rendőrt vezényelt oda – emlékeztetett a külügyminiszter.
(MTI)