A demonstráción megjelent a Jobbik több helyi és országos politikusa és mintegy húsz emberből, az ellenzéki párt helyi aktivistáiból, szimpatizánsaiból álló csoport, akik “Minek a kerítés ha nyitott kapuk vannak rajta?”, “A Fidesz nem tudja megvédeni az országot”, “Zárt kapukat!” feliratú táblákat tartottak a kezükben.
Bana Tibor, a Jobbik Vas megyei országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Szentgotthárdon és Körmenden sem kérnek a bevándorlókból, sem az olyan regisztrációs pontokból, amelyek építéséről nem tájékoztatták előre a lakosságot. Szerinte ezek létesítéséről mindenütt helyi népszavazáson kellett volna dönteni.
Rig Lajos országgyűlési képviselő a migráció közegészségügyi, járványügyi veszélyeire hívta fel a figyelmet, elégtelennek nevezve azt a szűrést, amit eddig a Magyarországon áthaladt bevándorlók töredékén végeztek el. Véleménye szerint valamennyi, az ország területére lépő migránst szűrni kellene, de ehhez jelenleg a magyar egészségügynek nincs kapacitása és az Európai Unió sem nyújt semmiféle támogatást.
Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője arról beszélt, hogy az illegális bevándorlás kezelésében nincs jó megoldás, csak rossz és a katasztrofális megoldás között lehet választani, de az, ami jelenleg Európában zajlik, hogy ellenőrizetlenül engednek be mindenkit, katasztrofális. Szerinte Magyarországnak létérdeke, hogy védekezzen az illegális migráció ellen.
A demonstráció valamennyi szónoka egyetértett abban, hogy ha Ausztria és Németország lezárja a határait, vagy Magyarországnak az uniós kvótarendszer szerint menekülteket kell befogadnia, elsőször a már meglévő, vagy ezután létesítendő regisztrációs pontokat fogják használni, ami ellen a Jobbik továbbra is tiltakozik.
(MTI)