A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 20, szombaton 22, vasárnap 53 migránst tartóztattak fel, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb-magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ország területén mélységben és más külső határszakaszokon 10 határsértőt fogtak el, két gyanúsított ellen embercsempészet miatt indult eljárás a hétvégén.
A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.
Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében 195 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten – szeptember 5-től 11-ig – ez a szám 280 volt. Más külső határszakaszon és mélységben a héten 15 határsértőt fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.
(MTI)