Joachim Herrmann a ZDF közszolgálati televíziónak elmondta: az is előfordul, hogy az osztrákok az éjszaka közepén értesítés nélkül “egyszerűen kitesznek a határra” több busznyi menekültet.

Hangsúlyozta, hogy az osztrák hatóságok egyeztetés és bejelentés nélkül korábban nem küldtek embereket a határra, az utóbbi napokban kialakult gyakorlatnak pedig véget kell vetni, mert nem jó senkinek. A menekültek koordináció nélküli továbbítása csak azt mutatja, hogy a balkáni migrációs útvonal mentén fekvő országok “már csak azzal foglalkoznak, hogy mindenkit elszállítsanak a német határra”.

“Ez így nem mehet tovább” – hangoztatta a bajor belügyminiszter.

Az ügyben a szövetségi kormánynak kell lépnie. “Berlinből világos jelzésekre van szükség arról, hogy nem tudunk tetszés szerinti mennyiségben menekülteket befogadni” – mondta a konzervatív CSU politikusa.

A szövetségi rendőrség adatai szerint kedden 24 óráig 5500 menedékkérő lépett be az országba Ausztria felől. Éjfélkor még több mint ezer ember sorakozott a passaui határátkelőknél. Hajnali fél kettőre sikerült mindenkit elszállítani az átmeneti szállásokra.

Joachim Herrmann azzal kapcsolatban, hogy pártja alkotmánybírósági eljárást helyezett kilátásba a berlini vezetés ellen, a ZDF-nek elmondta, hogy továbbra is fenntartják ezt a lehetőséget, és szükség esetén be is váltják az ígéretet, mert a szövetségi kormány jogellenesen jár el a határok nyitva tartásával és a menedékkérők korlátozás nélküli beengedésével.

A szövetségi kormánynak nincs joga a hatályos törvények felfüggesztésére, mégis ezt teszi, és ezzel “egyértelműen túlterjeszkedik az alaptörvényben rögzített hatáskörén” – mondta Joachim Herrmann.

A bajor kormány álláspontja szerint a szövetségi kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy Németország és a közös uniós menekültpolitikában részt vevő összes többi tagállam térjen vissza a menekültügyet szabályozó dublini előírásokhoz. Ellenkező esetben érvényesíteni kell azt az 1993-ban az alaptörvényben – a politikai menedékjogról szóló 16. paragrafus módosítása során – rögzített előírást, hogy biztonságos országból érkező embereket nem illeti meg a menedékjog.