Az európai politikus három napos balkáni körútja során a balkáni migrációs útvonalon fekvő országok, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Macedónia és Görögország vezetőivel tárgyal. Célja, hogy “előkészítse a talajt” a március 7-re tervezett brüsszeli EU-Törökország találkozóhoz, azaz hogy hétfőn könnyebben jussanak konszenzusra az érintett országok.

A vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Donald Tusk Szkopjéban megismételte: csak a schengeni szabályok tiszteletben tartása lehet az alapja a közös európai megoldásnak.

Gjorge Ivanov macedón államfő leszögezte, hogy országa minden forgatókönyvre felkészült, azt azonban nem hagyja, hogy a migránsok Macedóniában rekedjenek. Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy egyre többen akarnak hamis papírokkal vagy erőszakos módon Macedóniába lépni, ami a macedón nemzetbiztonság mellett a térség stabilitását is veszélyezteti.

Megerősítette azt is, hogy Macedónia nem kíván menekülttáborokat építeni saját területén, ugyanakkor együttműködik Görögországgal a migránsválság okozta kihívások kezelésében. “Macedónia nem fogja engedni, hogy a migránsválság teljes terhét Görögország viselje” – szögezte le, hozzáfűzte ugyanakkor, hogy azt viszont nem engedhetik meg, hogy az esetleges egyoldalú megoldásoknak Macedónia lássa a kárát.

A politikusok egyetértettek abban, hogy az összes érintett ország, valamint az Európai Unió összehangolt és egységes migránspolitikájára van szükség. A macedón elnök pedig kiemelte: országa megoldást “kér és vár” az Európai Tanácstól.

A görög-macedón határon mintegy 12 ezren várnak arra, hogy folytathassák útjukat az Európai Unió felé, a hatóságok szigorú ellenőrzése, és az átengedési kvóták csökkentése miatt azonban naponta csupán néhány százan jutnak át a határon.