Tusk szerdán több európai újságnak adott interjút, a lengyel baloldali liberális napilap nyomtatott kiadása csütörtökön a beszélgetést a többitől némileg eltérő hangsúlyokkal közölte.
A 26 tagú schengeni övezetnek – Hollandia által november végén felvetett – leszűkítéséről szólva az Európai Tanács elnöke spekulációknak nevezte azokat a véleményeket, amelyek szerint a javaslat megvalósítható. “Nem értem, miért kellene a határokat visszaállítani” – mondta, utalva konkrétan Spanyolország és Franciaország határára. Kétségét fejezte ki, hogy például a francia-német határ újbóli ellenőrzése “jobb ötlet lenne a külső uniós határ hatásos ellenőrzésének helyreállításánál”.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy anyapártját, a jobbközép liberális Polgári Platformot (PO) az októberi lengyel választások nyomán felváltó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánya problémát jelent-e az Európai Unió számára, a volt lengyel miniszterelnök elmondta: az EU-nak ennél sürgetőbb problémái vannak.
“Néha úgy tűnik, ahelyett, hogy az Európai Unióban a valódi problémákkal foglalkoznánk, inkább Lengyelországon vagy Magyarországon akarunk ütni” – jelentette ki.
“Európa legnagyobb problémáját öt válság jelenti: Oroszország, a migráció, a terrorizmus, Görögország és a Brexit” – állapította meg.
“Vajon ezek közül melyiket okozta Lengyelország vagy Szlovákia?” – tette fel a kérdést.
A Németország által szorgalmazott állandó menekültelosztási mechanizmust, kvótát firtató kérdésre Donald Tusk azzal válaszolt: nem hiszi, hogy az Európai Unióban jelenleg olyan többség lenne, amely ezt valamelyik uniós miniszteri tanácskozáson megszavazná.
“Nemcsak a kelet-közép-európai államok elleneznék ezt” – vélte, hangsúlyozva mindenekelőtt a migráció megállításának fontosságát.
A mini Schengen tervéről nyilatkozó európai kommentátorok Svédországot, Németországot, Ausztriát, Belgiumot és Hollandiát említették azon uniós országok között, melyek között a határok továbbra is szabadon átjárhatók lennének. A dél- és közép-európai tagállamok ezen elképzelés szerint kívül rekednének a schengeni rendszeren. A megoldás mellett érvelők egyebek között arra hivatkoznak, hogy a közép-európai államok nem akarnak részt vállalni a menekültek “igazságos” elosztásából.
(MTI)