Tuzson Bence kijelentette: jogszerűtlen, célszerűtlen és veszélyes a kötelező betelepítési kvótarendszer. “A Juncker-kvóta” rossz, hiszen ez alapján évente 15 ezer ember érkezne, ami a családegyesítésre is figyelemmel, öt év alatt szegednyi embert jelentene – tette hozzá.
Kifejtette: Magyarországon sem az oktatási, sem a szociális rendszer, sem pedig a gazdaság nincs felkészülve a kvóta alapján betelepítendő emberek fogadására, ellátására.
Tuzson Bence azt mondta: a kötelező betelepítési kvóta azért jogszerűtlen, mert Magyarország semmilyen megállapodást nem írt alá, amely alapján el kellene fogadnia egy ilyen döntést. Ugyanakkor célszerűtlen is, hiszen ennek révén nem lehetne leállítani a Magyarországra, illetve az Európai Unióba beáramló embereket – tette hozzá.
Az államtitkár kitért arra, hogy a kvótarendszer veszélyes is: “elteríti a terrorizmus veszélyét egész Európában, veszélyeket rejt a bűnözés tekintetében és veszélyezteti Magyarország gazdasági rendszerét”.
Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy “sem a kultúránkat, sem a gazdaságunkat nem érinteni pozitívan ez a bevándorlási hullám”. Látható, mennyire nehéz a beilleszkedés, elég a németországi gazdasági bevándorlókra, vagy Franciaországra gondolni – fűzte hozzá az államtitkár.
(MTI)