Kontrát Károly elmondta: a javaslat célja, hogy egyetlen migráns se tartózkodhasson jogellenesen Magyarország területén.
A változtatás biztosítaná, hogy akiket a rendőrök az államhatártól 8 kilométeren belül tartóztatnak fel, és nem bűncselekmény elkövetésével jutottak az országba, tranzitzónába kerüljenek, ahol lehetőségük lesz menedékkérelem benyújtására. Esetükben gyors döntés születhet, a határon lefolytatott eljárás speciális szabályai lesznek alkalmazhatók, őket nem utasítják ki jogszerűtlen tartózkodás miatt – hangsúlyozta az államtitkár.
Beszámolt arról is, hogy a migránsok 99 százalékát 8 kilométeren belül fogják el, így ez a sáv a gyakorlat szerint elegendő a feltartóztatásukra.
Az előterjesztést – amely az államhatárról, a menedékjogról, valamint a harmadik országbeli polgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényeket módosítaná – várhatóan május 17-én kezdi tárgyalni az Országgyűlés.
Az államtitkár az előterjesztést fontosnak nevezte az ország és a magyar emberek biztonsága, valamint a schengeni határ védelme szempontjából.
Emlékeztetett: a déli határ fizikai védelmének megerősítésére a kormány nemrég 9,3 milliárd forintot biztosított.
Kovács Zoltán kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy Európára továbbra is ránehezedik az illegális migráció nyomása. Idén több mint 10 ezer határsértőt fogta el, a benyújtott menedékkérelmek száma még ennél is magasabb – mutatott rá. Hozzátette ugyanakkor: a görög és minden érintett európai határon a civil, “magukat jogvédőnek nevező szervezetek” is segítik az illegális migránsok Európába jutását.
Emlékeztetett arra is: a magyar kormány mindent megtesz, hogy elejét vegye a jogrendszerrel való visszaélésnek.
A körmendi esetet firtató kérdésre a szóvivő elmondta: a rendőrség minden részletre kiterjedő felderítést végez, miután az előzetes megállapítások alapján egymásnak ellentmondó állítások születtek. Kijelentette ugyanakkor: a városban nyugtalanság uralkodik, a rendőrség feladata pedig az, hogy ennek elejét vegye.
Kontrát Károly ehhez hozzáfűzte: 24 millió forintot biztosítanak kamerarendszer kiépítésére, bővítésére.
(MTI)