A római kormány döntése szerint az olaszországi migrációs helyzet megoldását a miniszterelnökségen létrehozott központi migrációs hivatal vette kézbe.
Az első lépés a jelenleg különböző városi létesítményekben, táborokban, parkokban, állomásokon, üresen álló épületekben élő menedékkérők áthelyezése lesz hat laktanyába. Négy épület Venetóban, egy a szomszédos Friuli-Venezia Giuliában, egy pedig Szicíliában található.
A migrációs hivatal feladatai közé tartozik a menedékkérelmek most legalább fél évig tartó elbírálásának gyorsítása, de az olasz kormány újra akarja gondolni a menekültstátushoz szükséges feltételrendszert is. Matteo Renzi olasz miniszterelnök az ENSZ Menekültügyi Konferenciáján adott New York-i sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy az Olaszországban menedékkérelemre váró külföldiek “csináljanak is valamit a megélhetésükért”, ne csak tétlenül várakozzanak. A La Repubblica beszámolója szerint Matteo Renzi úgy fogalmazott, az EU “megbénult”, és hiányzik az akarat a migráció megoldására, mivel több európai politikust is a saját országában közelgő választások “tartják sakkban”.
“Fordulat kell a következő hat hónapban vagy az Unió véget ér” – mondta Sandro Gozi uniós ügyekért felelős államtitkár. A politikus hangsúlyozta, ha az EU nem ad választ az olasz kormány által kidolgozott migrációs javaslatcsomagra, amely Törökország példájára az afrikai államokkal való migrációs megállapodást szorgalmazza, Róma maga köt megállapodásokat a közép-afrikai országokkal. Sandro Gozi kijelentette, hogy Európa jövője forog kockán: “Ha március 25-ig nem születik igazi stratégia a növekedés, biztonság és migráció terén, becsukhatjuk a boltot” – fogalmazott.
Jövő március 25-én emlékeznek meg Rómában az 1957-ben ugyanezen a napon aláírt Római Szerződésekről.
(MTI)