Vesna Györkös Znidarnem tért ki arra, milyen egyéb szigorításokat vagy intézkedéseket vezethet Ljubljana, de kijelentette, hopgy – mint fogalmazott -mindenre van forgatókönyvük.
“A kormány acsütörtöki ülésen minden forgatókönyvet és intézkedést áttanulmányozott, de ezeket csak akkor fogja hatályba léptetni őket, ha arra szükség lesz” – tette hozzá.
“Éberen figyeljük mit történik az osztrák oldalon” – mondta a belügyminiszter, majd hozzátette: értesüléseik szerint Ausztria nem zárja le Szlovéniával közös határát, hanem olyan intézkedéseket vezet be, amelyekkel könnyebben szavatolja országa biztonságát.
Karl Erjavec külügyminiszter a kormányülés után a sajtónak úgy nyilatkozott: a kormány “menet közben” hoz döntéseket. A fontos az, hogy Ausztria és Bajorország továbbra is fogadja a migránsokat – mondta. És amíg ez így van, a jelenlegi intézkedések elegendőek – tette hozzá.
Amennyiben Ausztria megerősítihatárvédelmét, ahhoz Szlovéniának is alkalmazkodnia kell és hasonló intézkedéseket kell bevezetnie – hangsúlyozta.
(MTI)