A flamand politikus, Belgium korábbi miniszterelnöke szerint “többük – Magyarország bizonyosan – elfelejtette, hogy 1956-ban több mint 200 ezren menekültek az orosz tankok elől Nyugat-Európába. (…) Ugyanez történt, kisebb létszámban az 1968-as Prágai tavasz után”.
“Az európai vezetők reagálása inkább a lapok címoldalának híreihez igazodik, mintsem a menekültválság koherens, átfogó, globális megközelítéséhez” – vélekedett Verhofstadt.
A sajtótájékoztatót a következő napi strasbourgi menekültügyi EP-vita beharangozásaként tartották. Szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ismerteti az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének újabb javaslatait. Ezek közt – az előzetes jelzések szerint – azt indítványozza majd, hogy a korábban kért 40 ezer helyett 160 ezer menekültet vállaljanak át az uniós tagállamok a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól, amelyek közé Görögország és Olaszország mellé immár Magyarországot is besorolták.
Verhofstadt szerint azonban – a globális megközelítés hiánya miatt – ezek nagyon korlátozott számok, hiszen a valóság azt mutatja, hogy mintegy 10 millió szíriai lakos volt kénytelen elhagyni otthonát, közülük 2 millióan Törökországban tartózkodnak, és ez utóbbiak több mint 10 százaléka – 250 ezer ember – Európába tart. Ehhez képest a bizottság által felvetett 160 ezres létszám túl alacsony, különösen akkor – jegyezte meg a liberális politikus -, hogy ez az 500 millió lakosú EU lélekszámának mindössze 0,03 százaléka.
(MTI)