Vona Gábor a párt budapesti, Belügyminisztérium előtt tartott szombati demonstrációján az illegális bevándorlás megállításának megoldásaként a regisztráció eltörlését és a határ lezárását jelölte meg. Emellett a honvédség bevonását is szorgalmazta, abszurdnak ítélve, hogy az Afganisztánból hazatérő missziós katonák éppen afgánokat tartóztatnának fel a déli határon.
Az ellenzéki politikus azt is hangoztatta: a migrációs helyzet megoldása nemzeti ügy, s noha le akarják váltani a kormányt, katasztrófahelyzetben a nemzeti egység számít. Ha a társadalom nem jól vizsgázik, akkor 50-100 évre eldőlhet Magyarország sorsa – vélekedett.
Véleménye szerint komolyan kell készülni arra, hogy még csak az elején tart a migrációs folyamat, “még szóba sem került fekete Afrika”. Értékelése szerint a humanitárius katasztrófa nem a bevándorlókat fenyegeti, hanem a magyar embereket, államigazgatási, szociális, közbiztonsági és közegészségügyi szempontból. Elutasította a bevándorló gyerekek integrációját, iskoláztatását is.
Vona Gábor gusztustalannak minősítette, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök “terézapaként” fogad be bevándorlókat. Ha jó akar lenni, akkor azoknál kezdje a vezeklést, akiknek 2006-ban tönkretette az életét – üzente.
A Jobbik elnöke a bevándorlók befogadását a közel-keleti országok feladatának nevezte és az Egyesült Államok felelősségét hangsúlyozta. Mint mondta, amíg Amerika világuralomra tör, addig nem lesz béke. Európát pedig “béna kacsának” minősítette, amely “csak nézi az eseményeket, hápog és tömik”. Ha most nem szedi össze magát, akkor semmi nem marad belőle – tette hozzá.
Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt nevezte a legnagyobb veszélynek, hogy megszokottá válik, hogy a “közel-keleti pályaudvaron idegen kultúrájú, szokásrendszerű emberek szépen lassan úgy tesznek, mintha természetes lenne mellettünk élni”, mintha lehetne együtt élni azokkal, akiknek eszük ágában sincs integrálódni.
Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere felszólalásában személyes tapasztalatait sorolta és kijelentette: valamennyi fegyver forgatáshoz értő embert le kell küldeni a magyar határ védelmére, mert “háború van, agresszió érte Magyarországot”.
Bosnyák Attila András, Martonfa polgármestere szégyennek tartotta az “idegenekre” fordított állami költségek mértékét és jelezte: nem engedik, hogy megépüljön a tábor a településnél.
A beszédeket néhány százan hallgatták, közülük többen jobbikos zászlókkal és transzparensekkel érkeztek. Utóbbiakon egyebek mellett az volt olvasható, hogy “Bevándorlók: jobb belőlük adni, mint kapni”, vagy “Minek a kerítés, ha nyitott kapuk vannak rajta”. A rendezvényen részt vett a francia Nemzeti Front néhány képviselője is, őket többször köszöntötték.
A tüntetés előtt a téren többször elhaladt egy kisteherautó, amelyen Vona Gábor egy korábbi nyilatkozata volt látható: “Az iszlám az emberiség utolsó reménye”.
(FOTÓ)
(MTI)