Kilencezer illegális bevándorló túl sok egy napra, ezen változtatni kell – mondta. “Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák őket Szerbiában” – tette hozzá.
A horvát hatóságok még hétfőn lezárták a határt a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt. Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a súlyos gazdasági károkat okozó határzár feloldására, az ultimátum lejárta után pedig válaszul megtiltotta a horvát teherautók és áruk belépését a területére. Viszontválaszként a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engedtek be Horvátországba. Délelőtt azután a zágrábi kormány Twitter-üzenetben közölte, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország felől beléphetnek a Szerbiában regisztrált járművek és a szerb állampolgárok is.
A szerbek az Európai Unióval nem egyeztetett intézkedéseket vezettek be Horvátország ellen, amelyek diszkriminálják a horvát kamionokat és termékeket – hangsúlyozta rendkívüli sajtótájékoztatóján a horvát kormányfő.
“Szerdán Brüsszelben még azt mondtam, hogy csütörtökön megnyitjuk a határt, és meglátjuk Szerbia hajlandó-e a továbbiakban együttműködni, mire ők éjfél után ellenintézkedéseket vezettek be” – mondta.
A miniszterelnök szerint maguk ellen dolgoznak. “Nem fogunk engedni, amíg ilyen nyomás nehezedik a horvát határra, ameddig Szerbia ellenőrizetlenül felénk irányítja a migránsokat” – szögezte le. Küldjék őket Horgosra vagy építsenek befogadóállomásokat Szerbiában és tartsák ott őket – tette hozzá.
Kiemelte, hogy Horvátországnak nem kötelessége fogadni a migránsokat, vissza is küldhetné őket Szerbiába, de nem teszi. Többször is megismételte, hogy Budapest és Belgrád összefogott Horvátország ellen.
Milanovic utalt arra, hogy Orbán Viktor szerdán Brüsszelben azt mondta neki, hogy azért épít falat, mert szerint ha ő nem tenné, megtenné Ausztria. “Ez fantázia, ez nem igaz. Erről kérdezzék meg az osztrákokat” – vélekedett.
Eközben a horvát ellenzék azzal vádolta meg a parlamentben a miniszterelnököt, hogy politikai pontokat próbál szerezni a választások előtt, amelyre feltehetően már novemberben sor kerül. És teszi ezt a horvát vállalkozók, fuvarozók és mezőgazdasági termelők kárára – hangzott el a parlamenti vita során.
Megakarja büntetni Szerbiát, miközben ő maga hívta a migránsokat Horvátországba – mondta Boro Grubisic, a Horvát Demokratikus Szövetség Szlavóniáért és Baranyáért (HDSSB) képviselője. “Úgy viselkedik Magyarországgal és Szerbiával mint valami Mad Max” – tette hozzá a képviselő, a világszerte ismert ausztrál akciófilm igazságosztó hősére utalva.
(MTI)