A migránsválság kezdete óta először történt meg, hogy 12 óra alatt egyetlen illegális bevándorló sem lépte át a szerb-horvát határt. Ez kedd éjféltől szerda 13 óráig tartott, amikor az első vonattal 1011, 22 órától pedig újabb 797 migráns érkezett Szerbiából a bródi tranzitközpontba.
A Közel-Keletről útnak induló bevándorlókat még az éjszaka folyamán továbbszállították Szlovéniába, ezért csütörtökön reggel mindössze 5 migráns tartózkodott a befogadóállomáson.
A lap szerint a migránsok száma a Görögországban uralkodó rossz időjárási viszonyok miatt csökkent, amely megbénította a hajóforgalmat, és a bevándorlók így nem tudtak eljutni Macedóniáig.
Jelena Bikic horvát rendőrségi szóvivő nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Újságíróknak Bródban úgy nyilatkozott: nem tudja, hogy ideiglenes vagy tartós csökkenésről van-e szó.
A szóvivő elmondta: csütörtökön is mindössze 1808 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt, majd hozzátette, hogy szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban csaknem 445 ezer migránst vettek nyilvántartásba.Bikic azt mondta, hogy pénteken is mintegy 2000 migránst várnak.
A horvát kormány csütörtökön a költségvetés általános tartalékából újabb 3 millió kunát (csaknem 128 millió forintot) különített el a migránsválság kezelésre.
Szintén csütörtökön Zágráb egy harmadik tiltakozó jegyzéket is küldött Szlovéniának, mert álláspontja szerint a szlovén fél által a szlovén-horvát határszakaszon épített kerítés a horvát oldalra is átnyúlik.
Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 267 675 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szerdán 2070, csütörtök 18 óráig 798 újabb migráns lépte át a horvát-szlovén határt. Ausztriába október 20. óta 258 286 közel-keleti menekült érkezett.
(MTI)