Friuli-Venezia Giulia tartományt az illegális bevándorlók ostromolják – írta az Il Giornale jobbközép olasz napilap hétfőn. Az újság szerint a keleten Szlovéniával, északon Ausztriával szomszédos olasz tartomány “második Lampedusává” változott. Ugyanazt a szerepet tölti be, mint a dél-olasz sziget az Észak-Afrikából induló illegális bevándorlók számára: Friuli-Venezia Giulia is kapu az Európai Unióba való bejutáshoz.

Az északkelet-olasz tartományba elsősorban Pakisztánból, Afganisztánból és Iránból érkeznek az illegális bevándorlók, akik a beszámolók szerint Törökországon, Szerbián, Magyarországon és Ausztrián keresztül igyekeznek eljutni Olaszországba. Többségük az olasz-osztrák határhoz közeli Tarvisiónál lép be Friuli-Venezia Giuliába és az olasz-szlovén határnál levő Gorizia városa felé tart, ahol amenedékkérelmeket felülvizsgáló olasz iroda regionális székhelye található. Az olasz hatóságok szerint az illegális bevándorlókat mozgató emberkereskedő bűnszervezetek egyik “elosztóhelye” az ugyancsak a tartományban fekvő Udine városa közelében található.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint Friuli-Venezia Giulia befogadó állomásain jelenleg több mint ezernyolcszázan vannak. Ebben az 1,2 millió lakosú olasz tartományban a legmagasabb a bevándorlók aránya a lakossághoz viszonyítva. Az Il Giornale hangsúlyozta, hogy a bevándorlók elszállásolása és eltartása Friuli-Venezia Giuliában fejenként napi 35 euróba (több mint tízezer forintba) kerül.

Az Északi Liga szélsőséges olasz párt április közepére Udinében és Triesztben demonstrációt hirdetett meg az illegális bevándorlás ellen.

(MTI)