Nemrég jelentkeztem a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Táncsics politikusképző Akadémiára. Az akadémiára január 30-ig lehetett jelentkezni, Sebián-Petrovszki László, Gyurcsány egykori államtitkárának nyilatkozata szerint 25-30 fővel elindulhatott volna, azonban olyan érdeklődés kísérte az iskolát, hogy két héttel a megnyitás után a túljelentkezés több mint tízszeres volt.

Kezdetben szóbeli elbeszélgetés volt a felvételi vizsga, azonban a nagy érdeklődésre tekintettel írásbeli vizsga szolgált a szóbeli előtt beugró szűrőként, melyet a jelentkezési határidő lejárta előtt egy héttel lebonyolítottak. Az írásbeli feleletválasztós teszt kitöltése online történt egy weblapon, melyen bizonyos időkorlátig lehetett tartózkodni, bizonyos időpontokban. A tesztet nem lehetett megszakítani, nem lehetett újrakezdeni, egyetlenegyszer lehetett fellépni a weboldalra. 25 + 3 műveltségi, több helyütt összetett kérdésből és válaszlehetőségből álló tesztről beszélünk, melyet 7 + 1 perc alatt kellett kitölteni.

Az elvtársak eredetileg 5 percet szántak rá, ám saját tesztelésük után ezt az időt kevésnek tartották. Az oldalra egy saját kódú regisztráció szükségeltetett, mely megegyezett a korábban már elküldött felvételi adatokkal. A regisztráció után megnéztem az adatlapomat, és megdöbbenve láttam, hogy a korábban egyetemi végzettség helyett „kevesebb mint nyolc általános” és az ELTE helyett a Kaposvári Egyetem szerepel végzettségemként feltüntetve. Gyors levélváltás Sebián-Petrovszkival, kiderült, ő sem tudja, ez miként történhetett, de megnyugtatott, ez a technikai malőr nem okoz hátrányt nekem a felvételiben.

Ezután a meghirdetett időpontban a teszt egyáltalán nem indult el egy ideig, majd a hét perc helyett nettó 3-4 perc volt a 28 kérdés kitöltésére. Ki lehet számolni, hány másodperc jut egy válaszadásra: ennyi idő alatt el sem lehet olvasni a kérdéseket. Ugyanis minden válasz után egyenként menteni kellett a válaszokat, és a következő oldalra lapozni, menet közben derült ki, hogy a rendszer nagyon lassúnak bizonyult. Biztosan nem az én gépemmel volt baj, ugyanis az Országgyűlés Könyvtárában írtam meg a tesztet profi komputeren.

Az írásbeli végeztével a fórumon kivétel nélkül minden hozzászóló jelezte a problémát, melyre Sebián válasza: közben ők is felléptek az oldalra töltögetni a kollégákkal, náluk semmilyen probléma nem adódott. Én a tesztből 20 + 3 kérdésre tudtam válaszolni, a többit nem volt időm elolvasni, és az sem volt jó stratégia, hogy másik kérdést nézzek, ha egyre nem tudom a választ, mert közben hosszú időkbe telt, míg betöltötte a gép a következő kérdést, így sok helyen olvasás nélkül ráböktem valamire, mert mégis jobb, mint üresen leadni. Némely kérdés kifejezetten nehéz volt, nem csak az időkorlát miatt, némely pedig nevetségesen primitívnek tetszett.

Talán a kérdésem jogos: mi volt a teszt célja és mit szűrt? Betartotta-e a felvételi eljárás a szocialisták által oly sokszor hangoztatott esélyegyenlőségi elveket (például egy mozgássérült, vak hallgató megkapta-e az egyenlő esélyek bánásmódját a felvételi során?)

Ez a teszt nem csupán egy szervezetlenségről szól, túlmutat önmagán, az MSZP régóta és jelenleg is fennálló impotens állapotát tükrözi, az ország állapotát, valamint azt is megmutatja, miért van ma a Fidesz kormányon. Arra is rávilágít, miként tudja elmarni a párt maga mellől a híveit, és arra is, miért nem említhető ma az MSZP és a liberális, szociáldemokrata értelmiség egy lapon. Amíg a párt nem hallja meg, nem akarja meghallani a híveitől sem a kritikai hangokat, addig nagyon messze vannak az általuk kitűzött generációváltástól. Sajnálom Sebián Lacit, mert értelmes, okos ember, most mégis neki kell viselnie a támadásokat.

Hadd idézzek a teszt kitöltését követő fórumhozzászólásokból, melyeket egytől egyig ma reggelre töröltek:

Az a problema lepett fel nalam, hogy 16 megvalaszolt kerdes utan kileptetett a rendszer, pedig az idokorlat meg nem jart le. Nem lehet ujra belepni es folytatni a tesztet. Mi a megoldas ilyenkor?

Tisztelt László !
Sajnálattal olvastam “kimerítő” válaszát, hogy rendszerhiba miatt nem lehetett még végig olvasni sem a tesztjüket pedig még volt 2:40 percem. Ezt ellenőrizhetik is akár. Még szerencse, hogy a Zsigmondon nem így bántak velünk különben nem lettem volna nemzetközi kapcsolatokon végzett üzleti és politikai kommunikációs szakértő. Hihetetlenül unfairnek tartom ezt a hozzáállást önöktől.
Szedjenek inkább tandíjat ne így szűrjék a jelentkezőket.

Tisztelt Akadémia!
Már több, mint hat perce (most 18:07 van nálam) folyamatosan frissítgetem az oldalt, de a teszt még mindig nem elérhető.

Kedves László!
Meggondoltam magam, véletlenül sem akarok az Önök csapatával bármilyen kapcsolatba kerülni. Én nem tudok tesztet költeni, csak tölteni. Ha itt költeni kellett volna, akkor bizony nagyot hibáztam. A feladat elvégzésére az idő beosztása nem rajtam/rajtunk múlott, hanem a rendszer lassúságán és hibáin. Ezáltal tették komolytalanná az egészet, ami miatt érdeklődésem szintje a nulla alá csökkent. És legalább arra figyelhetnének, hogy a sorozatos hibák után legalább a jelentkezők neveit pontosan írják!

Köszönjük ezt a nagyszerű lehetőséget. Kár, hogy a mentés és a lapozás időigénye miatt max. 3-4 perc volt válaszolni a kérdésekre, így a felétől kezdve már elolvasni sem igazán maradt idő a kérdéseket és a válaszokat…. Fotómemóriájúak előnyben!

Képviselőfunky blog