Az elnök hangsúlyozta, hogy országa tiszteletben tartja az emberi jogokat, de az effajta szexuális bűncselekmények esetén nem ismer irgalmat.
“Erősek és rendületlenek leszünk” – hangsúlyozta Widodo. “A lehető legkeményebb büntetést szabjuk ki a szexuális bűncselekmények elkövetőire” – szögezte le.
Az indonéz törvényhozás nemrég egy vitatott törvénnyel lehetővé tette a pedofilok kémiai kasztrálását. A jogszabályt nemcsak a parlament egy része, de a helyi orvostársadalom is heves ellenállással fogadta. Az Indonéziai Orvosok Szövetsége például azt tanácsolta tagjainak, hogy ne vegyenek részt a kasztrálási eljárásban, mert az megsérti az orvosi etikát. Ráadásul az eljárás hormonterápiával visszafordítható, éppen ezért nem túl hatékony – jegyezte meg a szövetség.
A kémiai kasztrálás során az alanyban a nemzőképességért felelő szervek eltávolítása nélkül, különféle vegyületekkel csökkentik a nemi vágyat.
Indonéziában azután szigorítottak jelentősen a szexuális bűnelkövetőkre kiszabható büntetéseken, hogy Szumátra szigetén egy tizennégy fős kamaszcsoport megerőszakolt és halálra kínzott egy 14 éves diáklányt. A lányt az utcáról rabolták el, miközben hazafelé tartott az iskolából. Legfiatalabb támadója egy 13 éves fiú volt. Az ügyet a társadalom nagy felháborodással fogadta.
Az indonéziai elnökkel készített BBC-interjú során szóba került Widodo viszonya a homoszexuálisokhoz. A kormány korábban új ifjúsági nagykövetet keresett, de az álláshirdetésben kikötötték, hogy az LGBT-közösség tagjai nem jelentkezhetnek.
Az államfő szerint ez nem jelenti azt, hogy diszkriminálják a kisebbségeket.
“A világ legnagyobb muszlim országa vagyunk, és vannak bizonyos vallási alapelveink, amelyeket szem előtt kell tartanunk” – indokolta a kirekesztő álláshirdetést az elnök.
(MTI)