Az ellenzéki politikus szerdán azt írta MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy remélik, hogy a megegyezés véget vet “az évtizedek óta tartó Irán-ellenes nyugati kampánynak, különösen az elmúlt kilenc év elhibázott szankciós politikájának”.
Álláspontja szerint az Egyesült Államok és térségbeli szövetségesei az 1979-es iszlám forradalom óta folyamatos nyomás alatt tartották Teheránt, nem riadva vissza attól sem, hogy háborút provokáljanak ki. A jelenlegi megállapodás esélyt adhat arra, hogy ennek a kártékony folyamatnak vége szakadjon – emelte ki.
Gyöngyösi Márton méltatta, hogy Irán az elmúlt években tárgyalóasztalhoz ült és betekintést engedett nukleáris létesítményeibe, szemben Izraellel és Szaúd-Arábiával. A Jobbik bízik abban, hogy a megállapodás zöld utat ad egy Iszlám Állam ellen létrejövő koalíciónak, és elvezeti a nyugati hatalmakat oda, hogy “kitalált fenyegetések és koholt vádak helyett” valódi, súlyos veszélyt jelentő szervezetek ellen összpontosítsák erejüket.
Irán és a hatok elnevezésű országcsoport kedden kötött átfogó megállapodást Teherán atomprogramjáról. Az egyezség legalább tíz évig gátat vet annak, hogy Irán atomfegyver előállítására alkalmas mennyiségű és minőségű hasadóanyagot állítson elő, cserébe legkorábban a jövő év elején feloldják az ellene hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat, a fegyverszállítási embargó nagy része azonban még évekig érvényben marad.
(MTI)