Rathke ezt Haszan Róháni iráni elnöknek azzal a kijelentésével kapcsolatban mondta, hogy Teherán csak akkor írja alá a megállapodást, ha még aznap feloldják az ellene elrendelt összes szankciót.
“A szankciók felfüggesztésének vagy enyhítésének folyamata fokozatosan fog megtörténni, miután Irán jelentős nukleáris intézkedéseket tett, és az áttörési idő legalább egy évre emelkedik” – mondta a szóvivő.
Mint mondta, a gazdasági büntetőintézkedéseket azzal a feltétellel fogják felfüggeszteni, hogy Teherán ellenőrizhető módon eleget tesz az átfogó és végleges cselekvési tervben foglalt kötelezettségeinek.
(A “áttörési idő” kifejezés arra az időre utal, amelyre egy nukleáris fegyverhez elegendő, 90 százalékos dúsítottságú 235-ös uránizotóp előállításához lenne szükség, ha Teherán úgy döntene, hogy a nukleáris fegyverkezés útjára lép. A lausanne-i megállapodás egy évre hosszabbítja meg Irán jelenleg 2-3 hónaposra becsült áttörési idejét.)
Jeffrey Rathke hangsúlyozta, hogy az általa elmondottak összhangban állnak a múlt héten ismertetett amerikai állásponttal és a Lausanne-ban elért keretmegállapodással. A szóvivő hozzátette, hogy Washington nem kíván válaszolni minden olyan nyilatkozatra, amelyet iráni hivatalos személyek a nyilvánosság előtt tesznek.
A perzsa állam atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint Irán között csütörtökön született keretegyezmény a svájci Lausanne-ban. A végleges megállapodást június 30-ig tervezik megkötni.
Az egyezség értelmében a nyugati hatalmak enyhítenének az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. A nyugati hatalmak azzal vádolták Teheránt, hogy atomfegyverek kifejlesztésén dolgozott, míg az iszlám köztársaság vezetése tagadta ezt.
(MTI)