Ezúttal „fasisztoid Jobbik”-nak nevezte a nemzeti ellenzéket Gyurcsány Ferenc debreceni helytartója, Varga Zoltán. Papp László polgármester „helyre rakta” a DK-s képviselőt, a testületi ülés tisztességes kereteinek betartására, valamint a „gyalázkodó”, „személyeskedő” beszólások elhagyására szólította föl Vargát. Ezek után még – másfél órányi szünettel – közel öt órán át ment az adok-kapok.

vargaz

Már a második napirendi pont tárgyalásánál heves vita bontakozott ki a Fidesz, a DK és a Jobbik képviselői között. A települési támogatások helyi szabályairól szóló rendelet megalkotása című előterjesztéshez módosító indítványt nyújtott be a DK-s Varga Zoltán, aki szerint Debrecennek különös felelőssége van abban, hogy minél szélesebb körű támogatási rendszerrel segítse a rászorulókat, hiszen a miniszterelnök azt ígérte, hogy „senkit nem hagynak az út szélén” majd a „luxusvillákban élő” fideszes politikusok ingóságairól szónokolt, így próbálva párhuzamot vonni a szociális ellátórendszeren tátongó lyukak és a politikai elit vagyoni helyzete között.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezetője hozzászólását egyrészt Varga Zoltánhoz intézte: vicces az, hogy ön beszél luxusvillákról, miközben az önök főnökei palotákban élnek. Majd a rendelet megalkotása kapcsán Kőszeghy hozzáfűzte: a Jobbik is aggályosnak tartja, hogy a támogatási rendszer nem jelent hathatós megoldást azok számára, akiknek valamely családtagja ápolásra szorul, mert miután elméletben jól működik a szociális ellátórendszer, tapasztalatból tudjuk, hogy sok esetben az ápolásra szorultakat nem a megfelelő módon látják el, így sokan ma is arra kényszerülnek, hogy munkahelyüket föladva maradjanak otthon családtagjaik ápolása végett.

Varga Zoltán nem hagyta szó nélkül Kőszeghy megjegyzését, és a tőle már megszokott stílusban tárta a közgyűlés elé válaszát: „megfogadtam, hogy nem reagálok a fasisztoid Jobbik támadásaira”. A Jobbik frakcióvezetője erre kijelentette: nem tűröm tovább ezt a viselkedést, és megkeresem a Szervezeti és Működési Szabályzatban azt, hogy milyen szankciókkal járhat az, amit ön megenged magának.

A Jobbik és a DK vitáját végül a polgármester zárta le, aki rendre utasította Varga Zoltánt: kérem, hogy a hozzászóló koncentráljon a napirendre, és személyeskedő, bántó és a közgyűléshez méltatlan megjegyzéseket mellőzze. Papp László emlékeztette Varga Zoltánt arra a korábban történt kirohanásra is, amikor „buta jobbikos”-nak nevezte Ágoston Tibort egy testületi ülés során a DK-s, majd ismételten kérte, hogy Varga képviselő úr a „gyalázó” kifejezésektől tartózkodjon a továbbiakban.

A város 2015. évi költségvetéséről szóló rendelet megalkotása kapcsán újabb hosszadalmas szópárbaj alakult ki. Varga Zoltán először dicsérő szavakkal illette a költségvetést és gratulált hozzá, majd egy perccel később „súlyosan diszkriminatívnak” nevezte azt. Szó szót követett, Varga párttársa, Korcsog József is becsatlakozott, aki – nem tudni, mi okból – hosszasan taglalta saját élettörténetét is. Szót kért és kapott még a Civil Fórumos Gondola Zsolt, a Fidesz több képviselője, a bizottsági elnökök, illetve Kőszeghy Csanád Ábel és Herpergel Róbert jobbikos városatyák is.

Herpergel arra volt kíváncsi, hogy a Zenede felújítására nyert pályázati pénzből mikor kezdődik el a patinás épület külső homlokzatának felújítása, amire azt a választ kapta, hogy egyelőre még nem lehet tudni, mivel norvég alapból szánták volna rá a szükséges összeget, azonban tudvalevő, hogy ezeket befagyasztották.

Kőszeghy több kérdést és hozzászólást is intézett a költségvetés kapcsán a városvezetéshez. Egyebek mellett arról érdeklődött, hogy az eddig is súlyos veszteségeket felhalmozó DKV hogyan fogja folytatni működését, lesz-e garancia arra, hogy minden évben kisegítse az állam a tömegközlekedési társaságot, esetlegesen sor kerülhet-e államosításra? Papp László polgármester erre azt felelte, hogy az idén még előfordulhat, hogy kiegészítő támogatást kell igényelni a működéshez, ám az államosítást sem lehet teljesen kizárni, noha utóbbira kevés esély mutatkozik. Úgy fogalmazott: azt tartanám kívánatosnak, hogy normatív, reguláris szabályozással kiszámíthatóan lehessen kalkulálni.

A költségvetési vita lezárása után szavazásra került a sor, a testület a Jobbik tartózkodása mellett fogadta el a rendeletet és a határozati javaslatot.

A következő napirendi pontokat sem hagyták szó nélkül Debrecen város képviselői, ám talán a legérdekesebb a Demokratikus Koalíció által benyújtott előterjesztés volt, amely az útdíj-rendelettől való elhatárolódásról szólt. Kőszeghy Csanád Ábel itt elmondta, hogy részben a Jobbik is egyet tud érteni az előterjesztésben foglaltakkal, azonban módosítást javasolt, amelyben azt kérte, hogy ne a teljes útdíj-rendelettől határolódjon el a közgyűlés, hiszen a megyei matrica jó megoldás lehet sok debreceni lakos számára is. Végül a Jobbik módosításával fogadta el a közgyűlés az előterjesztést.

szebbjovo.hu

Fotó: civishir.hu