Az éjszaka nyugodt volt, mindenhol van áram, gáz és víz, az ivóvízbázisokat ellenőrzik, három embert még keresnek, folyamatosan jönnek a segélyek. A vörösiszap hétfőn árasztotta el Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt. Négyen meghaltak, három embert még keresnek. A timföldgyár tulajdonosa nem tartja magát hibásnak a történtekért. Áder János fideszes európai parlamenti képviselő az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, kevés esélyt lát a brüsszeli kárenyhítésre.

Magyarország hivatalosan értesítette az Európai Uniót az iszapkatasztrófáról, de segítséget még nem kért. Áder János fideszes európai parlamenti képviselő az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, kevés esélyt lát a brüsszeli kárenyhítésre. Annak, hogy a szolidaritási alapból pénzt kapjunk két feltétele van: az egyik, hogy természeti katasztrófáról legyen szó, a másik, hogy a kár elérje a nemzeti össztermék 0,6 százalékát, ami hazánk esetében 160 milliárd forint.

Áder János hozzátette: vizsgálják a kivételes esetekre vonatkozó uniós szabályokat is. Szintén a 180 percben Csepregi István, az Országos Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója bejelentette: az ajkai vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után az összes hasonló zagytározót átvizsgálják a helyszínen, és a tulajdonosoktól is bekérik a jelentéseket. A műtárgyakat és az üzemeltetés módját is megvizsgálják. A főigazgató hozzátette: a hazai ellenőrzési rendszer mindenben megfelel az uniós szabályoknak.

A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. működését Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden délután felfüggesztette, ami komoly aggodalmakat okoz Ajkán és térségében annak foglalkoztatottsági következményei miatt.

Orbán Viktor a belügyminisztert kérte fel az ajkai iszapömlés körülményeinek kivizsgálására. A kormányfő szerint eddig nem találtak természeti okokra utaló jelet, ezért gyanítható, hogy emberi hiba történt.

A vörösiszap elárasztotta Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt. Négyen meghaltak, három embert még keresnek. A timföldgyár tulajdonosa nem tartja magát hibásnak a történtekért.

Kiemelt helyen, általában a címlapon foglalkoznak a vezető külföldi újságok online kiadásai az Ajka környéki iszapömléssel.

Éjszaka folyamatosan építették a háromlépcsős gyűrűt a megsérült gát körül, nehogy újabb szennyeződés zúduljon a környékre. Petróczi Tímea, a katasztrófavédelem szóvivője az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: az ÁNTSZ irányításával nagynyomású vízzel tisztítják az elöntött településeket. A katasztrófavédelem szakemberei szerdán megkezdik az ajkai térség vörösiszappal szennyezett házainak megtisztítását. Devecseren és Kolontáron félezren vesznek részt a munkákban. A honvédség újabb száz katonát küld, és az alumínium-feldogozó cég is félszáz dolgozójával segít a károk felszámolásában.

Ingyenes lesz a kárszemle

Már három nagy biztosítótársaság is jelezte, hogy a biztosítási feltételektől rögzítettektől eltérően ingyenes kárszemlét végez érintett ügyfeleinél a vörösiszappal elöntött Veszprém megyei településeken, a Generali-Providencia és az AEGON ezenkívül gyorssegélyt is folyósít érintett ügyfeleinek – derül ki a cégeknek az MTI-hez kedden eljuttatott közleményeiből.

A Generali-Providencia Biztosító Zrt., közleményében hangsúlyozza: annak ellenére, hogy a lakásbiztosítás ipari jellegű károkra nem érvényes, fogadják a kárbejelentéseket az épületekre és ingóságokra, és megkezdik a kárfelméréseket.

A biztosító kárszakértőket küld a helyszínre, és a kárfelmérést követően dönt a további lépésekről, ezenkívül az azonnali segítségnyújtás érdekében 100.000 forintos gyorssegély folyósítását kezdi meg az erre rászoruló károsultaknak.

Az Allianz Hungária Zrt. is azt közölte: haladéktalanul megkezdik a tételes kárfelmérést, és soron kívül intézkedtek arról, hogy a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, egyedi döntés alapján az Allianz által biztosított lakóingatlanokban és a háztartási ingóságokban keletkezett károkat felmérjék.

Az AEGON Magyarország is ingyenes kárszemlét és gyorssegélyt nyújt érintett ügyfeleinek. A kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a térségben mindenhol biztosított az áram-, gáz-, és vízszolgáltatás, két utca kivételével. Bakondi György a Magyar Televízióban kedden este azt mondta, hogy az ivóvízbázis ellenőrzésére több mérőkutat fúrnak a környéken. Szerdán egyébként ismét megnyitják néhány órára Kolontár iszaptól elzárt utcáját.

A Marcal folyó szegrényi részén gipsszel és műtrágyával védekeznek a vörösiszap-szennyezés ellen. A szakemberek folyamatosan mérték a víz kémiai értékeit, és kedden késő este a beavatkozásról döntöttek. A helyi vízügyi igazgatóság vezetője szerint, ha beválik a szennyezés közömbösítésére tervezett módszer, a folyó több pontján is alkalmazzák, hogy a lúgból minél kevesebb jusson a Rábába. Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére halászati, vadászati és horgászati tilalmat rendeltek el, az iszappal elöntött területeken legeltetési és betakarítási tilalom is életbe lépett.

Folyamatosan érkeznek a segélyek az iszapömlésben érintett településekre, de még további felajánlásokra számítanak a segélyszervezetek. Elsőként alapvető élelmiszereket, higiéniai termékeket és a kisgyermekek gondozásához szükséges felszereléseket vittek a helyszínre. A Nemzeti Segélyvonalon keresztül bárki segíthet: a 1752-es telefonszám felhívásával 250 forintot lehet eljuttatni a károsultaknak. Eddig 140-ezerszer hívták föl a 1752-es számot, 35 millió forint gyűlt már össze. Taszár befogad 20-25 embert a vörösiszap katasztrófa károsultjai közül, a Somogy megyei település a katonai repülőtér pilótáinak lakásait ajánlja fel átmenetileg.

Forrás: VG.hu