A rendőrség adatai szerint 44 nő és 29 gyerek is csatlakozott a harcokhoz. A biztonsági szervek információi szerint jelenleg 140 koszovói még a harctereken tartózkodik, a gyanú szerint 77-en a terrorista szervezetek, főként az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tevékenységébe is bekapcsolódtak.
Blerim Rama tájékoztatása szerint 58 halálesetet jelentettek be eddig, többségüket a terroristák ölték meg, amikor el akarták hagyni az összecsapások helyszínét.
A 117 visszatérő 17-27 év közötti, alacsony iskolai végzettségű és rossz anyagi helyzetű, néhányuk büntetett előéletű. A rendőr szerint a koszovóiak főként haszonszerzésből, kalandvágyból és ideológiai okokból csatlakoztak a harcokhoz.
A koszovói törvények tiltják a külföldi harcokban való részvételt. 2014 óta mintegy 120 embert vettek őrizetbe az Iszlám Állammal való kapcsolat miatt. A koszovói belügyminisztérium adatai szerint az idei esztendőben egyetlen koszovói állampolgár sem csatlakozott a szíriai és az iraki harctéren az Iszlám Állam soraiban harcoló zsoldosokhoz.
A balkáni ország lakosságának ugyan 95 százaléka muszlim, de az iszlám mérsékeltebb irányzatához tartozik, a szélsőségek csak kis számban jelennek meg.
(MTI)