Szombaton az MTI-nek küldött közleményükben azt írták, mivel a Fidesz nem rendelkezik kétharmados többséggel az Országgyűlésben, ezért ehhez valamelyik ellenzéki frakció támogatására is szükség van.
A nagyobbik kormánypárt ugyanakkor kitért arra is, hogy a terrorizmus elleni fellépésben és az Iszlám Állam elleni küzdelemben a nemzeti konszenzust nem lehet olyan nem létező pártra építeni, mint az Együtt, amelynek nincs parlamenti frakciója.
Azt sem lehet tudni, hogy kik hallgatnak a pártelnökre, ketten vagy hárman vannak-e, és ha valamelyik képviselőjük a mosdóban van, már nem teremthető meg a kétharmados többség – jegyezték meg.
Az Együtt szombaton sajtótájékoztatón ismertette álláspontját a kérdésben.
Szigetvári Viktor, a párt elnöke akkor egyebek mellett azt mondta, pártjuk szerint feltételekkel, de vállalható a magyar katonai részvétel az IÁ szélsőséges iszlamista szervezet elleni fellépésben. Azt is mondta, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője “belehazudott a teljes magyar sajtó képébe”, amikor azt mondta, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják a kérdést.
Az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételről kedden tartottak a Fidesz frakcióvezetőjének kezdeményezésére ötpárti egyeztetést a parlamenti pártok frakcióvezetői Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében.
Rogán Antal az egyeztetés után azt közölte, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják a magyar részvételt, így az erről szóló tárgyalások megrekedtek.
A szocialisták azt közölték, szeretnék, ha a kormányoldal a parlament illetékes bizottságai elé terjesztené a magyar fellépésről szóló javaslatait.
A Jobbik még február 27-én azt közölte, határozottan elutasítják a magyar katonai részvételt az IÁ terrorszervezet elleni harcban. Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettesének értékelése szerint egy ilyen lépés “ide importálná a terrorizmust”, beláthatatlan fenyegetésnek tenné ki Magyarországot.
(MTI)