Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet le kell győzni – hangoztatta szerdai szenátusi meghallgatásán John Kerry amerikai külügyminiszter.

Kijelentette, hogy eddig több mint 50 ország ajánlotta fel, hogy valamilyen formában segítséget nyújtson az IÁ ellen, de ezek nem mindegyike vesz majd részt katonai akciókban. Mint mondta, az Egyesült Államoknak elegendő szövetségese lesz a katonai fellépéshez, és a jövőre nézve modellértékűnek nevezte a formálódó koalíciót, amelynek humanitárius és egyéb feladatai is lesznek.

Rámutatott, hogy a koalíció tagjainak feladatait John Allen nyugállományú tengerészgyalogos tábornok fogja meghatározni, aki korábban az Afganisztánban harcoló amerikai és nemzetközi erők parancsnoka, előtte pedig a közel-keleti és közép-ázsiai térségben végrehajtott katonai műveletekért felelős Középső Parancsnokság (CENTCOM) helyettes vezetője volt.

Kerry hangsúlyozta, hogy a kongresszus támogatásával az Egyesült Államok hatékonyabban tudna fellépni. Miként a nap folyamán korábban Barack Obama elnök, a külügyminiszter is megismételte, hogy az Egyesült Államok nem vezényel újból szárazföldi erőket az iraki háborúba és hogy a már ott tartózkodó katonáknak sincsen harci feladata, és a jövőben sem lesz.

A miniszter szerint ugyanakkor egyetlen más országot sem kértek fel arra, hogy szárazföldi erőkkel vegyen rész a harcban. Kerry szerint az IÁ felszámolása több évig is eltartó feladat lesz.

A külügyminiszter szenátusi meghallgatását több ízben megzavarták a teremben helyet foglaló békeaktivisták.

(MTI)