“Nem hiszem, hogy vesztésre állunk” – nyilatkozta az elnök, akinek az IÁ elleni taktikáját republikánus részről az elmúlt napokban éles bírálatok érték. Több vezető ellenzéki politikus az amerikai erők iraki jelenlétének megerősítését sürgette.
Obama kijelentette: az Egyesült Államok nem teheti meg Irakért a biztonságért folytatott küzdelemben azt, amit maguknak az irakiaknak kellene megtenniük. Szavai szerint kormánya a szunniták lakta iraki területeken nemcsak a katonai kiképzést kívánja kiterjeszteni, hanem serkenteni akarja a helyi törzsek aktivitását is.
Hangot adott meggyőződésének, hogy Haider al-Abádi iraki miniszterelnök őszintén elkötelezett a nem kirekesztő iraki állam mellett, és kijelentette: továbbra is arra fogja utasítani az amerikai haderőt, adjon meg minden támogatást az iraki fegyveres erőknek, amire szükségük van az ország védelméhez. Emellett diplomáciai és gazdasági segítséget ígért a közel-keleti ország stabilizálásához.
Az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló nemzetközi tárgyalásokról szólva kijelentette: ha Teheránnak 20 év múlva atomfegyvere lesz, akkor “azon rajta lesz a neve”. Hangsúlyozta, hogy amerikai nemzetbiztonsági érdek mellett így személyes érdeknek is tekinti ennek megakadályozását.
(MTI)