A “Művészet alkoholért” elnevezésű rendezvényt február 13-án tartják, egy nappal Valentin-nap előtt, a szervezők szerint mindazoknak, “akik a művészetbe szerelmesek”.
A látogatók ezúttal otthon hagyhatják a pénztárcájukat, a művészek inkább alkoholt várnak fizetségként a műveikért cserébe.
“Jobban értesz az alkoholhoz, mint a művészethez? Többet költesz ivásra, mint amennyibe a mi munkáink kerülnek? Hagyd ezt, és cserélj értékes italokat felbecsülhetetlen festményekre” – olvasható a szigorúan csak 18 éven felülieknek szóló esemény beharangozója a VKontaktye orosz közösségi portálon.
A szervezők szerint egy, az 1920-as és 1930-as években még elterjedt gyakorlatot élesztenek újra a rendezvénnyel. “Picassótól Ilja Kabakovig minden jól ismert művész ezt csinálta. Többek között Marc Chagall és Salvador Dalí is készített címkéket a Mouton-Rothschild üvegeire egy láda borért cserébe” – nyilatkozta a csoport egy ukrán portálnak.
Azonban sokan kritizálják a rendezvényt a közösségi médiában, néhányan pedig azt gondolják: az eseménnyel a szervezők az alkoholt reklámozzák. A VKontaktye egyik felhasználója szerint “legközelebb cigarettára vagy drogokra fogják csereberélni a festményeiket. Ukrajnába vagy Európába kellene menniük a projektjeikkel, Szentpéterváron nem szabadna egy üveg whisky szintjére lehúzni a művészetet”.

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-31439927
(MTI)