Nyilvánosságra hozta támogatóinak listáját a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítvány. A listán néhány meglepő adományozóval is találkozunk: az OTP és a Mol is tízmilliókkal segítette Bajnaiékat.

“A Haza és Haladás Alapítvány kiemelkedően fontosnak tartja működésének átláthatóságát, ezért a törvényi szabályoknak való teljes megfelelésen túl is részletes adatokat közöl bevételeiről és kiadásairól” – olvasható az alapítvány által kiadott jelentésben.

A listán az egymillió forintnál nagyobb összegű adományokat és kiadásokat tünteti fel a szervezet. A dokumentum tanúsága szerint 2010-ben ilyennel nem találkozhattunk, 2011-ben azonban már akadtak bőkezű adakozók.

Az OTP és a Mol is egyarnánt 10-10 millió forintot adományozott Bajnaiéknak, Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminiszter pénzügyi tanácsadó cégétől, a TMC First Kft.-től pedig ötmilliót zsebelhettek be. Bajnai saját vagyonából 4,25 millióval segítette alapítványát, Bojár Gábor, a Graphisoft elnök-vezérigazgatója pedig 3 millióval szállt be a finanszírozásba.

Winkler Gyula, a Wallis volt vezérigazgatója és Szigetvári Viktor, az MSZP volt kampányfőnöke egyaránt 2-2 millióval támogatta az alapítványt.

A legnagyobb adományozó a Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszterhez és Soros Györgyhöz kötődő Center for American Progress, mely 210 ezer euróval, azaz több mint 60 millió forinttal segítette a Haza és Haladást.

2011-ben még bőkezűbbek lettek az adományozók: a 24,6%-ban állami tulajdonú MOL 15 millióval, a Csányi Sándorhoz köthető OTP 30 millióval támogatta a Haza és Haladást. Ismét jelentős összeg érkezett a tengeren túlról is: a Center for American Progress tavaly 228 ezer dollárt (körülbelül 50 millió forint) utalt Bajnaiék számlájára.

Portálunk a támogatásokkal kapcsolatban megkereste a MOL-t és az OTP-t is, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak kérdéseinkre.

alfahir.hu – szebbjovo.hu

1366291680