Azért szüntették be a munkát az izraeli külügyi dolgozók, mert szeretnék, ha tisztességes munkakörülményekkel ismernék el az Izrael állam érdekében végzett áldozatos munkájukat – mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete hétfőn az MTI-nek.

A diplomata kiemelte: először fordul elő, hogy az izraeli külügyminisztérium mellett szerte a világon a nagykövetségeken és a konzulátusokon is beszüntették a munkát.

Hangsúlyozta, azért kényszerültek a külügyi dolgozók erre a lépésre, mert jobb munkakörülményeket akarnak. Azt szeretnék, ha elismernék, hogy milyen sok áldozatot hoznak a munkájuk során.

Ideje belátni, hogy az izraeli diplomácia is nagy mértékben hozzájárul az ország biztonságához, amikor harcol az állam megkérdőjelezése ellen a nemzetközi fórumokon, továbbá a szélsőjobboldali pártok és az antiszemitizmus ellen küzd – fogalmazott.

A nagykövet elmondta, az izraeli diplomaták nem karriert akarnak építeni, hanem küldetésnek tekintik a munkájukat, elkötelezettek amellett, hogy jó célt szolgálnak, és hisznek a zsidó államban. Hisznek abban, hogy nem jó, ha Izraelt folyton konfliktusokkal összefüggésben láttatják, hanem modern, demokrata országként is – magyarázta.

Ilan Mor kifejtette: nem könnyű a munkájuk, hiszen négyévente új országba, akár új kontinensre kell költözniük, és ez a családjuknak is nehézséget okoz.

Ráadásul az izraeli diplomaták állandó terrorfenyegetettségben élnek még a biztonságosnak tűnő helyeken is – mondta. Hozzátette: több diplomata is terrortámadás áldozatává vált szerte a világon.

Közölte: a budapesti nagykövetség is zárva tart, és ez egészen addig így marad, amíg a szakszervezetük másként nem határoz. Ilan Mor elnézést kért az esetleges kellemetlenségekért, és reményét fejezte ki, hogy a magyarok megértik, miért döntöttek a sztrájk mellett.

Az izraeli diplomaták március 5-én kezdek akkor még részleges munkabeszüntetésbe, miután az izraeli államkincstár nem tett számukra megfelelő ajánlatot az állammal folytatott bérvitájukban. Egyebek mellett az átlagosan 6-9 ezer sékeles (391-587 ezer forint) fizetések emelését, valamint azt akarják, hogy házastársaik kapjanak kompenzációt azért, ha külföldi kiküldetés miatt ott kell hagyniuk munkahelyüket. A diplomaták szerint az elmúlt 15 évben a külügyi állomány harmada az alacsony bérek miatt hagyta ott a pályát.

(MTI)