A kampány során fej-fej mellett állt a két legnagyobb politikai erő, ezért szoros eredmény várható a Likud és a Cionista Tábor között. Noha a választások előtti utolsó időszakban a közvélemény-kutatók szerint a balközép pártszövetség négy mandátumos előnyt szerzett, de a tízes tévé értesülése szerint a különbség nagyban lecsökkent az utolsó napok jobboldali mozgósítása nyomán.
A zsidó hagyomány szerint a kedd szerencsés napnak számít, mert Isten a világ teremtésekor ezen a napon kétszer mondta, hogy „így jó”, s ezért a zsidó államban kedden tartanak minden parlamenti választást.
Reggel héttől este tízig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek, de már azok zárása előtt megszületnek az első exit poll eredmények, s megkezdődnek a koalíciós találgatások.
A szavazás napján a politikusoknak már tilos nyilvánosan kampányolni. Benjámin Netanjahu és felesége Jeruzsálem Rehávia negyedében az elsők között leadta szavazatát, riválisa, Jichák Hercog pedig Tel-Avivban voksol.
Mintegy 5,9 millió választójoggal rendelkező izraeli voksolhat a tízezer-háromszáz, iskolákban, közintézményekben felállított szavazóhelyiségben. 2001 óta a voksoláson részt vevők aránya hatvanöt százalék körül állandósult. Két éve az erre jogosultak hatvannyolc százaléka szavazott.
A nagyobb szavazati hajlandóság a baloldalnak kedvez, a legutóbbi baloldali győzelmeknél 1992-ben és 1999-ben 77, illetve 78 százalék adta le szavazatát. A kettes tévécsatorna szerint ezúttal a jogosultak mintegy nyolcvan százaléka tervezi, hogy él szavazati jogával.
Nem csak Izraelben érdeklődnek a választási eredmények iránt, New Yorkban a Times Square-en is hatalmas szabadtéri képernyőn mutatják majd élő adásban a tízes tévé exit polljának eredményét.
(MTI)