Netanjahu kijelentette, hogy győzelme esetén a pártok közül először a telepeseket tömörítő jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetőjének, Naftali Bennetnek telefonál, majd felhívja Barack Obama amerikai elnököt is.
Akárcsak Netanjahu, feleségével együtt ment voksolni Netanjahu kihívója is, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt és a Cionista Tábor nevű választási szövetség élén álló Jichák Hercog.
Hercog, miután leadta szavazatát, azt mondta: „ez a választás a változásról és a reményről vagy a kétségbeesésről és a csalódottságról szól. Aki változást és reményt akar, jobb jövőt Izraelnek, az szavazzon a vezetésem alatti Cionista Táborra.”
„A Rabin téren megjelent tömeg hétfő este bemutatta, hogy miért harcolunk. Ez a cionizmus és a szélsőségesség küzdelme” – mondta Cipi Livni, a balközép politikai tömörülés másik vezetője a szavazófülkét elhagyva a telepesek képviselői által szervezett két nappal korábbi jobboldali tömegtüntetésre utalva.
A centrista Jes Atíd (Van Jövő) pártot vezető Jaír Lapid is leadta szavazatát Tel-Avivban. „Azért vagyunk itt, hogy Izraelért harcoljunk” – hangoztatta. Lapid már egy esetleges új, Jichák Hercog vezette koalíció összetételét is bírálta, kijelentve, hogy ellenzi egy az ultraortodoxokat is magában foglaló kormány megalakulását, amely jelentős összegekkel támogatná a vallásosokat.
A választás első óráiban szavazott Reuven Rivlin államelnök is, aki ebből az alkalomból ismételten felszólította a szavazati joggal rendelkezőket, hogy éljenek alkotmányos jogukkal és válasszanak a huszonöt induló párt közül.
Az izraeli katonai rádió úgy tudja, hogy 624 ezer izraelitartózkodik külföldön a választások napján. Közülük a hivatalos kiküldetésben lévők és a külképviseletek dolgozói már leadták voksaikat, körükben 71 százalékos volt a részvételi arány.
(MTI)