A település vezetője erről kedden, közleményben tájékoztatta az MTI-t, a szóban forgó paragrafusokat ugyanakkor nem nevezte meg.
Janiczak Dávid szerint Ózd képviselőtestülete a közelmúltban egy olyan teljesen új lakásrendeletet fogadott el, amely igazodik a “megváltozott társadalmi igényekhez”.
Közlése szerint a kormányhivatal “mindössze” egyetlen paragrafus módosítását nevezte szükségesnek, további kettő paragrafus két-két bekezdését pedig hatályon kívül helyezné. A jobbikos polgármester megjegyezte, az önkormányzat szakmai egyeztetés után dönti el, vitatni kívánja-e a kormányhivatal kifogásait.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) csütörtökön törvénysértőnek nevezte a Jobbik vezette ózdi önkormányzat lakásrendeletét, amit szerintük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal is elismert. Az ellenzéki párt akkor azt közölte, az ózdi polgármester “bevallottan minden hátralékost utcára akar tenni”, amivel 733 család lakhatását fenyegeti.
Májusban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) törvényességi felülvizsgálatot kért az ózdi lakásrendelet több pontjával kapcsolatban a megyei kormányhivataltól. A jogvédők szerint törvénysértő és alkotmányellenes az a rendelkezést, amely szerint nem kaphat szociális bérlakást a Borsod megyei városban az, aki büntetett előéletű.
A NEKI szerint a szociális rászorultság nem függhet össze azzal, ha valakit bármilyen bűncselekmény elkövetése miatt korábban elítéltek. A család egyik tagja esetleges büntetett előéletének nem lehet a következménye az, hogy az egész család kiszoruljon ebből az ellátási formából – fogalmazták meg álláspontjukat a jogvédők.
Az MTI kereste a kormányhivatalt, ahol délutánra ígéretek választ.
(MTI)