Jeb Bush a hétfő este adásba kerülő, a CNN hírcsatorna internetes portálja által előre szemlézett interjúban azt mondta, ugyanúgy tett volna, mint bátyja.
“Jóváhagytam volna (az iraki háború megindítását), ahogy Hillary Clinton (demokrata elnökjelölt-aspiráns) is így tett volna, csak hogy emlékeztessek rá mindenkit. És ugyanígy tett volna szinte mindenki más is, aki láthatta a hírszerzési információkat, amelyeket ők láthattak” – jelentette ki Bush.
A CNN emlékeztetett: a 2008-as demokrata előválasztási kampányban fontos szerepet játszott, hogy Hillary Clinton 2003-ban támogatta az iraki beavatkozást, mivel az eleinte nála esélytelenebbnek tartott Barack Obama akkor élesen bírálta azt, és az iraki és afganisztáni háború befejezését ígérte. Bush számára előnyös lehet, ha megpróbálja elmosni a választóvonalakat maga és Clinton között bátyja elnökségének hagyatéka kapcsán – vélte a CNN.
Azt mindenesetre Jeb Bush is elismerte, hogy az Egyesült Államoknak nagyobb figyelmet kellett volna fordítania az iraki belbiztonságra, amiben állítása szerint bátyja is egyetért vele. Jeb Bush nemrég egy magánrendezvényen közölte, hogy fivére külpolitikai tanácsadóként segíti őt kiigazodni a közel-keleti térség ügyeiben.
A Fox Newsnak adott interjúban Jeb Bush kiállt a többi republikánus elnökjelölt-aspiránsnál megengedőbb bevándorlásügyi álláspontja mellett, és azt mondta, meg tudja győzni igazáról a párt választói bázisát. Egyúttal bírálta azon politikustársait, akik megváltoztatták álláspontjukat a kérdésben az utóbbi időben, amivel vélhetően Scott Walker wisconsini kormányzóra és Marco Rubio floridai szenátorra, két potenciális kihívójára utalt.
Jeb Bush hivatalosan még nem jelentette be, hogy beszáll a Fehér Házért folytatott küzdelembe, de a várakozások szerint néhány héten belül megteszi ezt. Elemzők szerint jó esélyekkel indulhat majd a republikánus jelöltaspiránsok népesnek ígérkező táborában.
A 62 éves Jeb Bush bátyja és édesapja is – mindkettő George Bush – volt az Egyesült Államok elnöke. Ha elnyerné a jelöltséget, valószínűleg a demokrata Hillary Clinton volt külügyminiszterrel, Bill Clinton volt elnök feleségével kellene megküzdenie a legmagasabb amerikai politikai posztért.
(MTI)