A Jobbik pártigazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a párt szabályzatai alapján az alapszervezetek taggyűléseiken dönthettek arról, hogy kiket szeretnének elnöki illetve alelnöki tisztségében látni. Szabó Gábor mindezt azzal egészíti ki, hogy a párt bármely tagja leadhatott szándéknyilatkozatot és elindulhatott az elnöki vagy az alelnöki tisztségért.
A közleményben azt írja, hogy a kongresszusra 700 küldöttet regisztráltak. A politikus arra is kitér, hogy hivatalos elnökjelölt az lehetett, aki a beérkezett jelölések alapján legalább 20 százalékos támogatottságot szerzett, míg az alelnökjelölteknek legalább 10 százalékos jelölési arányt kellett elérniük.
Az elnökjelölési folyamatban részt vett szervezetek 92,8 százaléka Vona Gábort jelölte a Jobbik elnöki tisztségére, így egyedül ő lépte át a 20 százalékos érvényességi küszöböt – emeli ki.
Az alelnökök jelölési folyamatában résztvevő szervezetek 84,1 százaléka Volner Jánost, 75,1 százaléka Toroczkai Lászlót, 71,6 százaléka Z. Kárpát Dánielt, 65,6 százaléka Sneider Tamást, 47,9 százaléka Hegedűs Lorántnét, 47 százaléka Novák Elődöt, 46,7 százaléka dr. Fülöp Eriket, 38,4 százaléka Janiczak Dávidot, 21,6 százaléka Kepli Lajost, 17,5 százaléka Murányi Leventét és dr. Gyüre Csabát, 14,9 százaléka Bana Tibort jelölte, így mindannyian átlépték az induláshoz szükséges 10 százalékos küszöböt – közölte Szabó Gábor.
(MTI)