A Jobbik továbbra is sürgeti, hogy a férfiak is elmehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba, ezért mi is bekapcsolódunk a népszavazási aláírásgyűjtésbe – jelentette ki Ágoston Tibor önkormányzati képviselő mai sajtótájékoztatóján.

Ágoston Tibor

Ágoston Tibor

Mint arról már bizonyára értesülhettek, júliusban a Kúria jóváhagyta azt a magánszemély által kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtést, mely a férfiak 40 év munkaviszonya utáni nyugdíjba vonulási lehetőségéről szól, melyet a Jobbik természetesen támogat – ismertette a képviselő. Hozzátette: a törvényileg előírt 200 ezer aláírást november 5-ig kell összegyűjteni, melynek gyűjtésébe mostantól a Jobbik szervezetileg is aktívan bekapcsolódik. Majd azt is elárulta: a népszavazást kezdeményező magánszeméllyel, Bodnár Józseffel folyamatos kapcsolatot tart Sneider Tamás országgyűlési képviselőnk és az érdekvédelmi munkacsoportunk.

Ágoston Tibor emlékeztetett: választási programunk része is volt ez a kezdeményezés, és egyszer már 250 ezer aláírást ebben a témában sikeresen összegyűjtöttünk, ám azóta is folyamatosan szerepeltetjük ezt a kérdéskört. Majd arra is kitért: az MSZP kormányzása idején a nyugdíjkorhatárt 62-ről 65 évre emelte, míg a Fidesz a korai nyugdíjaztatás intézményét törölte el teljes mértékben. Ez a két kormányzati döntés komoly hatással bírt a kormányzati intézkedésre, elsősorban a 40 év fölötti férfiak számára vált egyértelművé, hogy bizony még éveket kell ráhúzni a korábban remélt nyugdíjkorhatárig.

A Jobbik képviselője úgy véli: a jelenlegi rendszerben a tűzoltók és a mentősök is azzal kénytelenek szembesülni, hogy még akár 65 éves korukban is 30 kilogrammos felszereléssel rohanhatnak fel a tizedik emeletre tüzet oltani, embereket menteni, ennek a komoly problémának a megoldására pedig társadalmi igény jelentkezett.

Ágoston Tibor szerint költségvetés szempontjából ez a változás kevesebbe kerülne a magyar társadalomnak, mint azt az átlagember gondolná. Majd így magyarázta: ennek egyik oka kifejezetten elszomorító, ugyanis jelenleg egy harminc éves magyar férfi statisztikailag meg sem éri a nyugdíjkorhatárt, mivel már csak 33 éve van hátra. Sok 60 év feletti közmunkást is foglalkoztat a magyar állam, akiknek a bérén szintén lehetne spórolni. Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy a nyugdíjba vonulást követően felszabaduló munkahelyek következtében azon fiatalok számát is csökkenteni lehetne akár, akik a munkanélküliség elől vándoroltak el az országból – tette hozzá.

Fontos lépés lenne ez azért is, mert aki tisztességesen ledolgozott egy életet, megérdemli a szép időskort – fogalmazott a politikus, végül pedig azt is elmondta: közterületeken is gyűjtjük majd az aláírásokat, de a választópolgárok az irodánkba (Debrecen, Vásáry István u. 4.) is bejöhetnek hétköznapokon.

szebbjovo.hu