A Jobbik szerint ezt Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán is elismerte, amikor úgy fogalmazott, “13 külföldi nagyságrendileg 1000 hektár föld licitjét nyerte meg”. Mindezt – mint megjegyezték – Orbán Viktor miniszterelnök azon “2010-es ígérete ellenére”, mely szerint “Magyarországon külföldiek – akármit döntenek Brüsszelben – itt soha termőföldet nem fognak vásárolni”.
Az ellenzéki párt szerint súlyosbítja a Fidesz “bűnét”, hogy e 13 külföldiből az egyik olasz állampolgár esetében már bebizonyosodott, Lábod határában az NFA által 135 millió forintért megvásárolt területet feleannyiért, 73 millió forintért vásárolhatja meg az államtól.
Közleményükben kitértek arra is, hogy a külföldi földvásárlók mellett már az is nyilvános, gazdák helyett földművesnek nevezett gázszerelők, fitneszedzők és politikusok családjai, barátai is bőven nyertesei voltak a földárveréseknek. Megjegyezték: “ismert tény, Mészáros Lőrinc családja csaknem kétmilliárd forintért vásárolhat meg több ezer hektár állami földet.
“A Fidesz, miközben polgári Magyarországról beszél, saját klientúráját építi a magyar adófizetők kárára” – fogalmazott a Jobbik, hozzátéve: a Fidesz már nem képviseli a polgári Magyarországot.
Korábban a Fidesz Beke Károly, az MSZP országos elnökségi tagjának hétfői nyilatkozatára reagálva azt írta: a szocialisták és a Jobbik nem a magyar gazdák érdekeit védik, ezért támadják a Földet a gazdáknak! programot. A Fidesz célja, hogy a magyar föld azé legyen, aki megműveli: a helyben lakó magyar gazdáké – tették hozzá.
(MTI)