Az állami és uniós pénzek arcátlan lenyúlása az elmúlt 25 év úgynevezett rendszerváltó pártjai számára teljesen természetes, és ezen a gyakorlaton csak egy olyan szervezet változtathat, amely nem vett részt az elmúlt évtizedek szabadrablásában, mint például a Jobbik – jelentette ki Kőszeghy Csanád Ábel, a nemzeti ellenzék önkormányzati frakciójának vezetője mai sajtótájékoztatóján.

abel0422

Senkinek nem újdonság hazánkban, hogy a korrupció minden szinten jelen van az államigazgatásban – húzta alá a képviselő, majd hozzátette: sajnos ellenzékből nagyon nehéz az ilyen ügyeket felderíteni, hiszen a mind korrumpált, mind a korrumpáló fél érdeke, hogy titokban maradjon a dolog. Néha azonban mégis bepillanthatunk a színfalak mögé, ahogy az elmúlt héten napvilágra került európai uniós jelentés kapcsán is történt.

Kőszeghy emlékeztetett: mint ismeretes, az EU 700 milliárd forint uniós fejlesztési forrás kifizetését függesztette fel a magyarországi szabálytalanságok miatt. Majd elmondta: a gazdaságfejlesztési operatív program 43 ezer pályázatából szúrópróbaszerűen csak 53-at vizsgáltak, és ebből 19 akadt fenn a rostán. Ezek között vannak például Orbán Viktor fogorvosához és a CBA-hoz kapcsolódó vállalkozások is.

A Jobbik frakcióvezetője úgy véli: olyan egyértelműen korrupcióra utaló jelek miatt állították le a kifizetéseket, mint például huszonháromszoros munkabér szinte ugyanarra a munkakörre, vagy négyszeres áron beszerzett munkagépek. Hangsúlyozta továbbá: sokszor nem a legjobb pályázat nyert, és az elbírálásnál a hatóság valamiért nem vette észre a túlárazott tételeket.

Szerinte „ezek csak arra utalhatnak, hogy a hazánknak járó fejlesztési pénzek jó részét egyszerűen ellopják az éppen aktuális kormányhoz közel álló vállalkozók az elbíráló hatóságok asszisztálásával”. Kitért rá: bár a jelenlegi vizsgálat csak 2012-13-as pályázatokra terjedt ki, de ne legyenek kétségeink, az előző szocialista kormányok is hasonló gátlástalansággal nyúlták le azokat a forrásokat, hiszen a pályázatok elbírálásának rendszere akkor is ugyanilyen volt. Ezekből az elsíbolt pénzekből hazai kisvállalkozóik ezreit lehetett volna támogatni, munkahelyek tízezreit teremtve – húzta alá.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár szerint körülbelül 10 % büntetésre számíthatunk, tehát legalább 70 milliárd forintot fognak kifizetni az adófizetők, azon felül, amit a jórészt kormányközeli vállalkozóknak már kifizettek – emelte ki a Jobbik képviselője.  Hozzáfűzte: ez nagyságrendileg a Buda-Cash botrányban elsikkasztott összeg, a kormány mégis próbál úgy tenni, mintha csak technikai vitáról lenne szó, holott ezt a büntetést könnyen megelőzhette volna, ha tavaly korrigálja a már akkor feltárt hiányosságokat, és nem arrogánsan válaszol az uniós szakemberek kifogásaira. Kőszeghy Csanád Ábel szerint ez azonban csak a kezdet, hiszen az EU további pályázatok ellenőrzését  is kilátásba helyezte.

Az önkormányzatokra kitérve elmondta még: hasonló visszaélések sajnos helyi szinten is jelen vannak az egyes településeken. Az elmúlt napokban az N1TV internetes televízió készített tényfeltáró beszámolót arról, hogy információik szerint Szolnokon 30%-os sikerdíjért lehet önkormányzati megbízásokat nyerni, persze Debrecenben sincs olyan, akinek a 20% ne mondana valamit.

Végül így fogalmazott: az állami és uniós pénzek arcátlan lenyúlása az elmúlt 25 év úgynevezett rendszerváltó pártjai számára teljesen természetes, és ezen a gyakorlaton csak egy olyan szervezet változtathat, amely nem vett részt az elmúlt évtizedek szabadrablásában, mint például a Jobbik.

szebbjovo.hu