Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteken sajtótájékoztatón reagált a kormánypárti frakcióvezetők nyilatkozataira.
A devizahiteleseket illetően azt mondta: senkit nem nyugtat meg, hogy egy-két hónapnyi korrekcióval a bankok “visszacsorgattak” némi aprópénzt az indokolatlanul elvett pénztömegből. Hozzátette: mind az elszámoltatást, mind a forintosítást követően még mindig magasabb a tartozás több év tisztességes törlesztés után az adósok nagy részénél, mint a kezdetekben. A Jobbik csak a felvételkori árfolyamon való forintosítást tudja elfogadni – hangoztatta.
Z. Kárpát Dániel a magáncsődről szólva azt mondta: már régóta szorgalmazzák annak bevezetését, azonban máshogy képzelik. Míg a kormány csődgondnokban gondolkodik, aki megmondja a családnak, hogy mire költhet és mire nem, addig a Jobbik nem kíván beavatkozni a családok életébe – ismertette, hozzátéve: egy ingyenesen kirendelt, jogvégzett segítőt szeretnének az érintettek mellé, aki közvetít a pénzintézetek felé és átképzési programokba orientálja a családtagokat.
Az ellenzéki politikus úgy vélte: a megélhetési bevándorlás kérdéskörében a kormánypártok “már a Jobbikot is jobbról próbálják előzni”. Ismét a menekülttáborok zárttá tételét sürgette és jelezte: újra kell tárgyalni az Európai Unióval az egész feltételrendszert, el kell érni, hogy a célpont országok is vállaljanak nagyobb részt a terhekből. Azt is kérte, hogy legalább 2500 fővel működjön újra határőrség.
(MTI)