Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: egyes kormánypárti képviselők bevallásából több 10 vagy 100 milliós tételek hiányoznak.
Példaként hozta, hogy Győrffy Balázs és Tasó László a birtokaiból származó jövedelmét, a miniszteri biztosok a titulusból származó fizetésüket, Tiba István egy baráti kölcsönt, Pesti Imre pedig egy haszonélvezeti jogot felejtett el bevallani. Szóvá tette azt is, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egy adriai villát hagyott ki arra hivatkozva, hogy az a cége tulajdona.
A jobbikos politikus úgy fogalmazott: “a narancs nem esik messze a fájától”, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök is vétett a szabályok ellen azzal, hogy hamisan tüntette fel felcsúti földterületeit.
A képviselő felidézte: pártja egy korábbi javaslata a vagyonnyilatkozat benyújtását követő fél éven belüli módosítást pénzbírsággal, az azon túlit pedig mandátumvesztéssel büntette volna.
Kepli Lajos a tájékoztatót követően egy “hamis vagyonnyilatkozat automata” feliratot viselő kartondobozt helyezett el a Fidesz képviselői irodaházi folyosóján, azt kérve, hogy fejezzék be hamis bevallások gyártását.
A kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel pénteken azt közölte: miniszterelnök vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles. Havasi Bertalan reakciójában azt írta: “ami Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában le van írva, az úgy van”.
(MTI)