Az ellenzéki képviselő azt mondta, hogy a Fidesz arroganciája, nagyképűsége és szakmaiatlansága oda vezethet, hogy emberek százezreit veszélyezteti. Hozzátette: azért is rejt veszélyeket magában a kéményellenőrzések esetleges ritkítása, mert “a szakma megítélése szerint ez az intézkedés több száz emberéletet is követelhet évente”.
Szilágyi György elmondta: elegendő szakember híján a kéményseprők már most is inkább mennyiségi, mint minőségi munkát végeznek.
Felvetette, a ritkább, de ingyenes ellenőrzés egyik következménye lehet az is, hogy azok a tehetősebb emberek, akik “biztonságban szeretnék tudni a családjukat”, erre szakosodott magáncégekkel vizsgáltatják majd a kéményüket, miként az is előfordulhat, hogy az ágazat a Fidesz “hűbéreseinek” kezére kerül.
Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: a szén-monoxid “nem pártszimpátia alapján szedi az áldozatait”, bármelyik házhoz “beköszönhet”, ahol csak két- vagy négyévente ellenőrzik a kéményeket. Az ellenőrzés ritkításának az lehet a következménye, hogy a jelenlegi, évi harminc-negyvenről akár több százra is nőhet a halálos balesetek száma – mondta.
(MTI)