Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján világosnak nevezte, hogy az érintettek szoros kapcsolatban vannak a kormány néhány jelenlegi és volt tagjával, köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.
A vállalkozók cégei több 100 millió forint hazai és uniós forráshoz jutottak, miközben az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági kockázatot jelzett – jelentette ki a jobbikos politikus, hozzátéve: hónapok óta hallgatás övezi, hogy az érintettek milyen információkat szolgáltattak az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak.
Azt kérte, a Fidesz tisztázza az ügyet és arra is adjon választ, hogy a gyanúsítottaktól politikusok vagy a párt kapott-e anyagi juttatást, illetve azok zsarolhatják-e a kabinet tagjait.
A Jobbik szóvivőjét kérdezték Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavairól is, miszerint titkosszolgálati jelentések bizonyítják Soros György magyarországi befolyását. Azt felelte: ha valaki kifejezetten olyan feladattal kap támogatást, ami szembemegy a magyar érdekkel, akkor lehet helye ellenzéki pártok titkosszolgálati vizsgálatának, azonban ha a tárcavezető lebegtet féligazságokat, azzal manipulálja a közvéleményt. Szerinte Lázár Jánosnak a nemzetbiztonsági bizottság előtt kellene beszámolnia az ügyről.
Megkérdezték az őszödi beszéd elhangzásának 10. évfordulójáról is, amire válaszul közölte: a közélet állapotát mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc szabadlábon a Facebookon vagy pártrendezvényen ünnepelhet. Ha minimális következetesség lenne az országban, akkor már az első évfordulót rács mögött kellett volna töltenie – szögezte le Mirkóczki Ádám.
A Jobbik vasárnapi tisztújító kongresszusára vonatkozó kérdésre pedig azt mondta: nem számít botrányra, de heves viták lesznek. Hozzátette: ezeket a belső fórumokon kell rendezni. A Novák Előd alelnöki indulását és Vona Gábor pártelnök vétóját firtató felvetésre pedig úgy reagált: nem gondolja, hogy a felek meggondolják magukat.
(MTI)