Szávay István az alfahir.hu portál hétfői hírére hivatkozott, ahol azt írták a birtokukba került, a “Vajdasági magyar közösségek terület és gazdaságfejlesztési stratégiája” címet viselő dokumentum alapján: “lehetséges, hogy 11 milliárd forintnyi, magyar közpénzből finanszírozott kedvezményes hitel kiosztását zsírozták le a Délvidéken”.
A politikus leszögezte: az anyaország felelőssége, hogy a külhoni magyarságot támogassa, amelynek során a magyar államnak mindent meg kell tennie a külhoni magyar közösségek gazdasági megerősítéséért is. A Jobbik szerint viszont aggályos, hogy “létezik egy ilyen táblázat, kering egy táblázat”, amelynek létét Pásztor István a VMSZ elnöke sem tagadta, csak azt mondta, hogy a lista nem nyilvános és nem VMSZ-es – fogalmazott a képviselő.
A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a listán szerepel a VMSZ elnökségi tagja, Bunford Tivadar és fia, Bunford Olivér, illetve Kern Tamás elnökségi tag testvérének a cége – emelte ki.
Megjegyezte, hogy a pályázat alapján kölcsönről van szó, de – szavai szerint – a cégeknek a mai körülmények között nem könnyű ilyen nagy összegű hitelhez jutniuk.
Felmerül a kérdés, hogy a magyar kormány tud-e listáról és mi arról a véleménye – közölte.
A képviselő hangsúlyozta, hogy a 11,5 milliárd forintos összegből nem vajdasági magyar kisvállalkozók jutnak hitelhez. Ehelyett ugyanaz történik, mint amit a Fidesz Magyarországon is tesz, “a munkahelyteremtés jelszava alatt oligarchákat töm tele pénzzel” – mondta.
(MTI)