Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, többszöri próbálkozásuk ellenére a mai napig nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap milyen szerződést kötött Vajna Tímea cégével a Pappa Pia című film szereplőválogatására, holott a kormány egy korábbi kérdésükre részletesen beszámolt a Veszettek című film költségeiről. Emellett Andy Vajna két offshore cégen keresztül a több mint egymilliárd forint közpénzből támogatott film forgalmazásában is érintett – tette hozzá.
A parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke emellett elfogadhatatlannak minősítette, hogy a filmalap annak ellenére nem kívánja bemutatni a Lovasíjász című filmet a magyar filmhéten, hogy az alkotást 2016 első félévében többen látták, mint az alap támogatásával készült valamennyi filmet összesen, továbbá a készítők ingyenesen is lehetővé tennék a vetítést.
Dúró Dóra a második világháború végén történt budavári kitörésről szóló kérdésekre válaszolva elmondta, a Jobbik csak a katonai teljesítmény előtt tisztelgő megemlékezéseket tudja támogatni és nem tud azonosulni azokkal a rendezvényekkel, ahol politikai céllal jelentek meg náci jelképek vagy eszmék.
A jobbikos politikus szintén kérdésre reagálva megerősítette, hogy pártja nem kíván választási együttműködést kötni az LMP-vel, ugyanakkor ahogy eddig, úgy ezután is elképzelhetőnek tartja, hogy konkrét ügyekben együttműködjenek.
(MTI)