„Ellátatlan gyermekek százai megyénkben” címmel tartott sajtótájékoztatót Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, valamint Ágoston Tibor önkormányzati képviselő. Az ellenzéki politikusok beszámoltak az általuk szerzett azon információkról, melyek szerint nem történik meg a kötelező feladatellátás a pedagógiai szakszolgálat részéről sem Debrecenben, sem a megye számos pontján, ennek ellenére „működése pazarló”. Kérdéseikre minél hamarabb választ várnak az illetékesektől.

Kulcsár Gergely emlékeztetett: tavaly év végén hangzott el Dúró Dórával közös interpellációnk a parlamentben, amelyben elmondtuk, hogy szülők jelezték felénk, hogy az új tanévben mintha megbénult volna a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat működése. Kitért rá: az a birtokunkba került dokumentum, amelyben a Klik megyei vezetője, Pappné Gyulai elemzi a szakszolgálat mutatóit, egyértelműen alátámasztja mindezt. Idézte: „a Klik által működtetett intézmények nem kapnak megfelelő szakszolgálati alapellátást, a gyermekek többnyire ellátatlanok, a szakszolgálat pazarlóan működik.” Majd a dokumentumból kiemelte még: „túlzott mértékű az utazási költségtérítés összege, amely mögött tényleges feladatellátás nincs, a Klik által fenntartott, illetve egyéb intézmények nincsenek, illetve alig vannak ellátva.”

150203

A jobbikos honatya rámutatott: a dokumentum táblázataiból az is kiderül, hogy például a hajdúhadházi tagintézményben a 7 feladatkörből csupán csak a nevelési tanácsadás működik, a többi nem. A nyíradonyi tagintézményben pedig kizárólag 28 szakértői véleményt tudtak produkálni szeptemberben, sem logopédia, sem gyógytestnevelés, sem nevelési tanácsadás nincs, és más munkavégzés sem folyt. Hozzátette: egyébként az október és november havi jelentésekben is hasonló mutatók szerepelnek. Kulcsár Gergely elmondta még: decemberi interpellációnkat követően az államtitkári válaszban vizsgálatot ígértek, ám valójában semmi sem történt azon kívül, hogy Bartháné Kmetty Éva pozícióját megerősítették a főigazgatói székben, Sári Péterné szakszolgálati referenst pedig eltávolították.

Ágoston Tibor is úgy véli, hogy „komoly problémák vannak a szakszolgálat működésével kapcsolatban”. A debreceni intézményekkel kapcsolatban ismertette:  az iskolákba még mindig nem járnak ki a logopédusok. A debreceni tanulók szakszolgálati fejlesztése sem történik meg az oktatási intézményekben, csak ha az iskolai pedagógusok korrepetálják a gyermekeket. A terápiák, fejlesztések egyéni formában zajlanak a Faraktár utcán, ezért nagyon sok gyerek várakozik. Hosszú a várólista a pszichológiai-gyógypedagógiai vizsgálatokra, míg a gyógytestnevelés szervezetlen. Majd a Klik vezetőjének több éves programjával kapcsolatban jegyezte meg: Pappné Gyulai Katalin példás tehetséggondozó programját szétverték, mára már az sem működik.

A nemzeti ellenzék önkormányzati képviselője a megyében zajló problémákra is rávilágított: Hajdúnánáson a törvényben előírt logopédiai ellátás nem valósult meg a tanév kezdete óta, ezért Szólláth Tibor polgármester úr megbízta a református egyház szakembereit a gyerekek ellátásával, aminek a költségéit az önkormányzat fizeti. Így folytatta: Hajdúhadházon is meghiúsult a gyerekek gyógytestnevelési, logopédiai ellátása, ezért a város polgármestere,  Csáfordi Dénes az önkormányzattal végezteti el a feladatokat, amit kiszámláznak a szakszolgálatnak.

Végül föltette azokat a kérdéseket, amelyre minél hamarabb választ várnak az illetékesektől:

Milyen eredménnyel ért véget az államtitkár úr által beígért vizsgálat? Sikerült –e megszervezni és megvalósítani a debreceni gyermekek ellátását, amit a törvény előír, az elmúlt három hónap teljesítménymutatóin javítani? Milyen intézkedéseket tett a főigazgató asszony a pazarló működési költségek visszaszorítása érdekében vagy ez a mai napig változatlanul kifizetésre kerül? A szakszolgálat eredményessége indokolja-e a főigazgató asszony maximális, azaz mintegy 80%-os vezetői pótlékát?

Kőszeghy-Deczki Anna