Felidézte, hogy egy nemzetközi újságíró szervezet szerint 2012 és 2014 között 2,9 milliárd dollárt utalhatott át Azerbajdzsán feltehetőleg korrupciós célra különböző országoknak, s ebből 7,6 millió dollár 3 magyarországi cég bankszámlájára érkezett. Hozzátette: az utalások az azeri baltás gyilkos kiadatása után történtek.
A jobbikos politikus elmondta, hogy a pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség gyanújával tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség elévülés miatt elutasította, a pénzmosás ügyében pedig feljelentés-kiegészítést rendeltek el.
A hivatali vesztegetés, illetve annak elfogadása miatt tett feljelentést pedig azzal az indokkal utasították el, hogy az tényállítást nem tartalmaz – ismertette Staudt Gábor, aki azt is elmondta: noha az utalások célja és felhasználása ismeretlen, a hatóságok ezt nem értékelték úgy, hogy a banki átutalás ténye bűncselekményt megalapozó körülmény lenne.
A rendőrségnek és az ügyészségnek lett volna mit kinyomozni, ellenőrizniük kellett volna a konkrét számlákat – jegyezte meg.
(MTI)